Batthyány-kastély

Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település főútvonala mellett, bekerített parkban, szabadon álló, U alaprajzú, több irányú toldalékkal bővített, jellemzően egyemeletes kastély. A főépület kontyolt nyeregtetős, a közép- és oldalrizalitok manzárdtetősek. Főbejárata a K-i homlokzat tengelyében, a Batthyány család címerével díszített, háromszögű timpanonnal koronázott, rizalitban. Ny-i és D-i homlokzatát a legutóbbi átalakításakor készült újabb bővítmények tagolják. A háborúban megrongálódott épület alaprajzi rendszere, enteriőrjei jelentősen átalakultak. A korábbi, 18. század végi épületet, amelyben Csány László kormánybiztos született, 1913-ban építtette át a Batthyány család barokk és szecessziós jegyeket ötvöző stílusban (építész: Wassermann Samu). 1997-ben átalakítva, ekkor épültek Ny-i és D-i homlokzatának bővítményei. Jelenleg szálloda. Az épülettől távolabb: DNy felé, újabb épületek.

2014.12.06 16:50 ngabi állapot: 4 - egyéb

Találtam a facebookon a műemléki védettség megszűnéséről!
"A 22509/1958. ÉM – 120344/1958. MM számú együttes miniszteri döntéssel védetté nyilvánított, Zalacsány (Zala megye), telekalakítást követően a 29/2 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan műemléki védettségét – tekintettel
arra, hogy a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette – megszüntetem." idén áprilisi BM-rendelet.