Budaörsi repülőtér

Közlekedési emlék
légi közlekedés
rövid leírás:
Budaörsi repülőtér forgalmi épülete (Borbíró Virgil és Králik László, 1936-1937) és nagy hangárja (Czakó László és Méhes György, 1936).
külső leírás:
Az 1936-37-ben létesített budaörsi repülőtér a korszak legjobb műszaki és építészeti színvonalán készült el. A forgalmi épület, a nagy hangár és a kapcsolódó repülőtér területe összetartozó egységet képezett, amely az 1930-as évek polgári repülésének igényeihez igazodott. A fű borította repülőtér a mainál lényegesen kisebb méretű és könnyebb utasszállító gépeknek felelt meg. A kifutópályák alatt, és az épületek körül ma is ott húzódik az alagcsövezés rendszere, melyet 1936-ban készítettek a Zsolnay Porcelángyár Rt. által szállított kőanyag csövekből. A különleges alagcső rendszer igen jól kiszárította a talajvizes, illetve keserűvízforrásoktól áztatott területet. Elvezette a csapadék és talajvizeket a repülőtér munkaterületéről, valamint az épületek alapozása mellől. Az épületek és a repülőtér területe ezért is szerves egységbe tartoznak, s egyaránt műemléki védelemre érdemesek.
állapot leírása:
A repülőtér jelenleg is működik, a magyar sport- és kisgépes repülés egyik fő bázisa, ezért a repülőtér műszaki létesítményei karbantartottak.

2012.08.01 10:00 ksanyika állapot: 2 - egyéb

Nincsen GPS-em, de elég sok képet készítettem a blogom részére: