Római katolikus plébániatemplom

Szent Mária Magdolna
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település történeti központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, oldalkápolnákkal bővített, egyenes szentélyzáródású, Ny-i toronypáros templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i és D-i oldalához csatlakozó emeletes sekrestyével, oratóriummal és kápolnával. A Ny-i homlokzat középtengelye előtt, négyzet alaprajzú, íves tetővel fedett előcsarnok, benne egyenes záradékú, szemöldökgyámos kapu. Az előcsarnok két oldalán és a timpanonban íves záródású fülkékben szobrok. A törtívű övpárkány középtengelyében Padányi Bíró Márton és Koller Ignác püspökök címere. Csehsüveg boltozattal fedett hajó, oldalkápolnák és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1769 (Johann Ignaz Cimbal), restaurálás alatt. Berendezés: jellemzően 18-20. század; Piéta-szobor, 17. század, az egykori Vásártéren, majd a plébániatemplom mellett állt; tabernákulumoltár, szószék, papi szék, mellékoltár, 18. század vége. A település középkori plébániatemplomának helyén építtette 1750-1760 között Padányi Bíró Márton, majd Koller Ignác veszprémi püspök (építész: "Murarius Magister Sümegiensis", talán azonos Mojser Pál, püspöki építésszel). Leégett tornyait 1826-ban újjáépítették. A templom É-i oldala előtt: Szent Flórián-szobor (trsz. 6255); a templom D-i fala mellett: keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású kápolna alapfalai, 15. század. Valószínűleg a középkori plébániatemplomhoz tartozó temetőkápolna, melyet a barokk plébániatemplom felépülése után bontottak le; a templom D-i fala előtt: Szentháromság-szobor (trsz. 6259).

Jó állapotú épület, kívül és belűl is

Sóház (0.049 km)