Szentháromság
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt gúlasisakos toronnyal, a szentély D-i oldalához csatlakozó sekrestyével. D-i homlokzatán középkori félköríves ablakok, befalazott kapu. Szentély sarkain támpillérek. Csehsüveg boltozatos hajó, élkeresztboltozatos szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A hajó É-i falában befalazott ívmező dombormű, amely az 1230 körül épült román stílusú templom D-i kapujához tartozott. Falképek: 19-20. század. Berendezés: jellemzően 19-20. század; középkori kő szenteltvíztartó, eredetileg keresztelőkút lehetett. A 13. század elején épült templomot a század végén Ny felé bővítették. A reformáció idején protestáns templom volt, majd 1737-ben újra a katolikusoké lett, 1745-ben bővítették és felújították. Ekkor, és az 1860-ban történt átalakításkor nyerte el mai formáját. Tornya és a sekrestye 1863 után épült. 1975- ben és 2006-ban helyreállítva. A templomkertben: kőkereszt, világháborús emlékmű és plébánia.

2009.12.05 12:19 crowley állapot: 5 - koordináta: N 46° 53,173' E 16° 37,802' - pont: 11

Szép, jó látni. A kis román templom-"rész" kapuját fölösleges volt befesteni, a kő úgyis ledobja festéket.

Sibrik-kápolna (1.687 km)