Villa Publica romjai és Borostyán út

Régészeti emlék
LAKÓÉPÜLET
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A mai Zalalövő falu alatt az 1973 óta tartó ásatások során egy 1. században használt katonai tábor és a táborhoz tartozó korábbi település helyén 14 különböző munkahelyen kerültek elő a Hadrianus császár idején alapított Salla városának maradványai. A romkertben láthatók egy Kr. u. 4. század második évtizedében kiépült, és a század közepén tovább bővített, padlófűtéssel, falfestményekkel és fürdővel ellátott lakóháztömb alapfalainak maradványai. Az épülettömb feltárt DNy-i helyiségeihez ÉNy felé tágas udvar csatlakozott, az udvar túlsó oldalán található helyiségek azonban már beépített területre esnek. Az épülettömb romjai között talált cölöplyukak és gyereksír alapján feltételezhető, hogy a terület a rómaiak távozása után (Kr. u. 4. század vége) egy ideig még lakott volt. Az épületmaradványok mellett bemutatásra került a városon áthaladó Borostyánkőút ÉK-DNy-i irányban húzódó 7 m széles, bazaltkövekkel burkolt szakasza.
külső leírás:
A település központjában, a főtértől közelében, zártsorú beépítésben található a múzeum épülete. Ennek zártkertjében, illetve a szomszédos telkekenfolyt a romok feltárása, a múzeumkertben Kossuth utca 5. sz.) láthatók a falmaradványok.
A romok a föld felett 30-90 cm magas, összefüggő faldarabok, anyaga kő és beton.
A múzeumban állandó kiállítás látható a feltáráskor előkerült anyagokból.