Római katolikus kápolna

Mindenszentek
kápolna
r.k. kápolna
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Domboldalon, körbekerített telken, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású kápolna, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A hajó D-i oldalán félköríves záródású román kori rézsűs ablakok. A hajó É-i és D-i falán falsávos tagolás. Síkfödémes hajó, fiókdongával boltozott szentély, a hajó bejárati oldalán fakarzat. A hajó két oldalán egy-egy, középütt féloszlopra támaszkodó, csúcsíves kettősfülke. A szentély É-i és D-i oldalán egy-egy ülőfülke. A hajóban román kori oszlopfő és 18. századi téglaburkolat. Berendezés: jellemzően 19-20. század; főoltár, 17. század. A ma Zalalövőhöz tartozó középkori Mindszent falu 13. században épült templomáról az első okleveles adat 1414-ből ismert, a 16. század végére elpusztult a templom, 1743-ban a birtokos Nádasdy vagy Irsay és Potyondy családok támogatásával újjáépült, fa harangtornya helyett új homlokzati torony, félköríves szentélye helyett nagyobb, ugyancsak félköríves szentély épült. 1972-ben helyreállítva.
külső leírás:
Út mellett bekerített telken álló, keletelt szentéllyel, gúlasisakos homlokzati tornyos, félköríves szentélyzáródású, cserépfedésű kontyolt nyeregtetős épület.

Toronyaljba tükrös falalon nyíló szalagkeretes kosárív záródású ajtón át jutunk, felette szalagkeretes körablak. Tetőszinten egy szalagkeretes körablak nyílik, a harangszint minden irányba szalagkeretes, félkörív záródású ablakokkal nyílik, a tornyot fémlemezfedésű gúlasisak zárja.
D-i homlokzaton 3 tengelyben, lizénák közt méllyített tükörben kávás, lőrésszerű, keretezetlen, félkörív záródású ablakok nyílnak.
A szentély félkörívzáródású, D-i oldalán rácsozott, szalagkeretes, állótéglány alakú ablak nyílik.
É-i oldal lizénákkal tagolt, ablaktalan.