Szent Imre
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i és D-i oldalához csatlakozó, íves oromfallal lezárt emeletes sekrestyével és kápolná- val. A torony emeleti szintjén, a Ny-i oldalon, a Batthyány család címere. Csehsüveg boltozatos hajó, fiókos dongával fedett szentély, a hajó bejárati oldalán fakarzat. A boltozatokon stukkódísz. A Ny-i bejárat előtti járófelületben, vasráccsal védve, Béri István és Egervári Veronika sírköve, 1515. Berendezés: jellemzően 18. század második fele; főoltár, mellékoltárok, szószék, orgona, Szent Ince vértanú üvegkoporsóban elhelyezett ereklyéje, barokk, 18. század második fele; Győztes Immaculata, olajkép, 1758-1760 körül. A sekrestyeajtó feletti kartusban lévő építési dátum szerint 1753-1758 között építtette a Batthyány család. A templomkertben: Szent József-szobor, 18. század második fele; Szent Flórián-szobor, 18. század második fele; Madonna-szobor, 19. század vége; Szent Gellért-szobor, 2002.

2011.07.25 15:25 Halász család állapot: 4 - koordináta: N 46° 56,636' E 17° 4,494' - pont: 5

Kisebb vakolat hiányok főleg a lábazaton