Batthyány-kastély (Gyógypedagógiai Intézet)

Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zala folyó völgyében, a Zala folyó és holtága által körülölelt szigeten, parkban álló, U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős kastély. A kastély oldalszárnyainak végén egy-egy félkör alaprajzú, kétemeletes torony. A főszárny D-i homlokzatán lévő középrizalit timpanonos, manzárdtetős. Főpárkányán disztichonban írt kronosztikon, előtte kocsiáthajtós terasz. É-i homlokzatának középrizalitján a Károlyi család címere. Az É-i szárny homlokzatán a kastély középkori periódusának feltárt építészeti részletei. A földszint és az emelet egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a folyosó csehsüveg boltozatos. A középrizalitban elhelyezett kétkarú lépcső vezet az emeleti, holkerpárkányos díszterembe. Kőkeretes ajtók, nyílászárók, vasalatok, kandalló és egyéb tartozékok, 19. század vége. Falképek: a díszteremben, barokk falkép töredék, az oldalfalakon két monokróm festésű, mitológiai jelenetet ábrázoló medalion. Az uradalom 1654-ben került Batthyány (I.) Ádám tulajdonába. A ma álló kastélyt Batthyány (II.) Ádám építtette, a Szentgróti és Berekszói Hagymási család 13. században épült várának felhasználásával, a homlokzaton lévő kronosztikon szerint 1787-ben. A 19. század végén a Károlyi család birtokába került kastélyt ismét átépítették, ekkor épült a kocsiáthajtós terasz.

A vakolatpotyogásokat javítgatják.

Istálló (0.097 km)