Szent Anna
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, bekerített telken, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális záródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó és a szentély felett kon- tyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó, a szentélynél magasabb tetőgerincű sátortetős sekrestye-oratóriummal. A hajó D-i oldala és a szentély támpilléres. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1955 (Lackó Gyula). Berendezés: jellemzően 19-20. század; középkori keresztelőkút. Orgona: 1900 körül (Tausz Antal). Botka János 1500-as évek elején templomot és kolostort építtetett a ferencesek számára. A még befejezetlen épületet 1565-ben erődítették. A török időkben elpusztult templomot 1755-ben a Deák család építette újjá, majd 1871-ben újra átépítették, ekkor épült tornya is. 1904-es helyreállítása során zárták le kriptáját, Deák Ferenc őseinek nyughelyét. 1964-ben helyreállítva. A templom É-i oldalán az egykori kolostor alapfalai rejtőznek.
külső leírás:
A település közepé, az út mellett, 3/8 záródású, keletelt szentéllyel szabadon álló, homlokzati toznyos, D-i oldalán támpillérsorral tagolt, csreépfedésű kontyolt nyeregtetős épület.

Homlokzat előtt álló tornya tükrös, a nyitott toronyaljba pár fok lépcső vezet, bejárata szalagkeretes, észedett, félkörív záródású, két oldalán domborműves táblák. Felette szalagkeretes, zárókövel, zsalugáteres, félkörív záródású ablak nyílik, ezzel azonos, de elfalazott ablkokat látunk a torony oldalán. A tetőszinten szalagkeretes körablak, az oromfal egyenes. A harangszinten minden irányba szalagkeretes, záróköves, zsalugáteres, félköríves záródású ablakok nyílnak. A tornyot csúcsos, fémlemezfedésű gúlasisak zárja.
É-i, ablaktalan homlokzatát a hajóval egymagas gerincű, a sekrestyét is magába foglaló sátortetős tömeg bővíti. Ennek NY-i oldalán egyenes záródású ajtó, K-i oldalán két, egymás fölötti, szalagkeretes, állótéglány alakú ablak nyílik.
A szentély a hajó tengelyével hegyesszöget zár.
D-i homlokzata 3+1 tengelyes, a szentély tömege egy lépcsőben É-i irányba tolódik. A falakat támfalak tagolják. Az ablakok szalagkeretesek, kávásak, félkörív záródásúak.

2015.07.02 17:14 tebali állapot: 4 - koordináta: N 46° 42,052' E 16° 45,428' - pont: 83

Az épület külső állapota jó, tetőzet ép.
Sajnos a vakolat állapota nagyon rossz, körbe sok helyen zöld a felvizesedéstől, a torony alján csúnyán meg van repedezve, nagy felületeken ledobta a vakolatot, kilátszik az alatta lévő téglafal.