Szent György
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település főútvonala mellett, dombon, szabadon álló, keletelt, háromhajós, bazilikális elrendezésű, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, az oldalhajókon félnyeregtetővel, a támpilléres szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével. A templom terét két pillérpár osztja háromhajósra. Élkeresztboltozatos fő- és mellékhajók, a bejárati oldalon karzat. Falkép: 1942 (Csebi Gál József). Berendezés: jellemzően 18-20. század; főoltár, 18. század közepe. A háromhajós végedi templom már a 13. század első évtizedeiben állt, alapítói valószínűleg a Ják nemzetség tagjai közül valók. 1748-1751 között Zalabér filiáléjaként épült újjá. 1834-ben leégett, újjáépítésénél felhasználták a középkori falakat, alaprajza is nagyrészt követi a középkori templomét. Tornya 1870-ben épült. A templomkertben: kőkereszt, állíttatta Szalay István, zalabéri plébános, 1835 (Kugler Mihály keszthelyi kőfaragó); a templom előtti téren: Szent Vendel-szobor, 18. század.

Változatlan állapotban van.