Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár és Csók István Képtár

kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
-jó, kifogástalan
rövid leírás:
Háromszintes, téglalap alaprajzú, kőburkolatos épület, az egész főhomlokzat előtt végighúzódó lépcsőre emelt árkádsorral, középtengelyében zárt erkéllyel, Schmiedl Ferenc és Molnár Tibor, 1941-44. Főhomlokzaton Kézay Simon és Kálti Márk szobra, Metky Ödön; oldalhomlokzaton Ybl Miklóst ábrázoló relief, Bory Jenő és B. Lőte Éva Belsőben Aba Novák Vilmos pannójaa. Magyar-francia történelmi kapcsolatok.
külső leírás:
Háromszintes épület, főhomlokzatán lépcsősorral megemelt impozáns földszinti árkádor a kőburkolatos homlokzat teljes hosszán. A főhomlokzaton Metky Ödön Kézay Simont és Kálti Márkot ábrázoló szobrai és a középrizalit színes mozaikja, az oldalhomlokzaton Bory Jenő és B. Lőte Éva reliefje (Ybl Miklós), és a bejáratot jelző kő dombormű.

A falak kőburkolatai egyre jobban sötétednek, piszkolódnak, és kisebb sérülések is megjelentek.