Kossuth utcai református templom

Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
Historizáló neogótikus templom poligonális szentéllyel, kereszthajóval, nyugati toronnyal. Petz Sámuel, 1887-88. Berendezés: neogótikus szószék és Mózes-szék: Thék Endre, úrasztala: Gregersen. Orgona, 1894. Falképek: Haranghy Jenő, 1937.
külső leírás:
Főhomlokzata egytornyos, nyugati, a hosszház után nyolcszögű centrális tér, ami a külsőben keresztházként jelenik meg. Az alacsony, párosablakos mellékhajókat hatalmas tégla támpillérek tagolják.a jóval magasabb gádorfalon hosszú ablakok sorakoznak. A nyugati résznek ez a vízszintes tagolása a keresztházon és a szentélyen is végigfut, a mellékhajók tetősávjában háromrészes tégla övpárkány formájában. A vízszintes és függőleges tégla (kő-) szerkezet a nyíláskeretezésekkel, a világos alapvakolattal nyugodt, tiszta, jó arányú struktúrát ad . Igenhangsúlyosak a keresztházak és a szentély oromzatos bütüfalai. Ezek lépcsős, emelt kiképzése további nyomatékot ad ezeknek a részeknek.A központi nyolcszögű tér felett sátortető. A tetőzet azbeszt-cement- pala fedésű. A toronyaljból nyíló közlekedők fölött kiemelkesdnek a tetőzetből a karzat megközelítését szolgáló lépcsőtornyok.
1972: tetőn műpala fedés, 1979: orgonafelújítás, harangok villamosítása, fűtéskorszerűsítés.
ugyanaz, mint: