Hajdú-Bihar
Berettyóújfalu Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Téglalap alaprajzú, poligonális záródású templom négyzetes déli előcsarnokkal, nyugati toronnyal, északi kereszthajóval. Épült 1787-89-ben, tornya 1799-ben. Berendezés: karzat, szószék, és Mózes-szék 1872, padok, úrasztala 1924, orgona 1890.
külső leírás:
A kelet felé poligonálisan záródó hajóhoz északon kereszthajó, délen előcsarnok, nyugaton torony kapcsolódik. A hajó négy sarkát egy-egy lépcsős támpillér támasztja. A déli és északi kapu mellett a keleti oldalon is kapu nyílik, keretezése az északihoz hasonló, timpanonos-lizénás. Az északi hajóoldalán 1+3+1 ablaktengelyen magas, félköríves ablak alatt álló oválablakok sorakoznak, szalagkeretezéssel és zárókővel, az északi oldal középeleme az ovál helyén a kapu, egy magasabb ablakkal, zárókő nélkül. A hajó északi és déli félköríves szalagkeretes ablakai fölött erősen profilozott szemöldökdísz, felette lapos timpanon vakolatból. A keleti homlokzat két ablaka szegmensíves, szalagkeretes, zárókővel, szemöldök nélkül. A homlokzatot körbefutó koronázópárkány zárja. Az északi hajón efölött oromfali (?) timpanon. A déli előcsarnok teljesen sima, dísztelen, homorlatos párkánnyal, timpanonnal. Atoronyaljba délről kis ajtó vezet, mgasan fölötte egyenes szemöldökpárkánnyal. A torony a párkány felett egy körablakos mezzanin szinttel, és egy újabb, hajómagasságú toronyszinttel épült. A félszint felett a koronázópárkány golyvázva, a toronyszint felett gerenda- és fríz-részekkel kiegészítve, órapárkány. Copf toronysisak.
Folyamatos gondoskodás, felújítása az anyagi feltételek függvényében folyamatos.

A templom és környezete szép, rendbentartva.