Ermel-Vojnits-mauzóleum

mauzóleum
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kálvária-kápolnától (trsz.: 4085) DNy-ra, domboldalon fekvő temető felső végében szabadon álló, neogótikus sírkápolna, kriptával, megközelítően négyzet alaprajzú hajóval és afölött emelkedő, nyolcszögű toronnyal, félkörívesen záródó szentéllyel. Kváderborítású, Zsolnay-pirogránit elemekkel díszített homlokzatain háromszögű oromfalakkal záródó rizalitok, ÉNy-i homlokzatán vimpergás kapuépítmény, csúcsíves, bélletes kapuval, az ívmezőben a Vojnits-család címerével. A toronyban kolostorboltozat, a szentélyben félkupola. Építéskori kifestés (Vadász Béla?), üvegablakok és berendezés. Ermel-Vojnits Erzsébet (†1903) sírkápolnájának épült (építész: Aigner Sándor). A kápolna előtt a Perczel-család tagjainak síremlékei, köztük Perczel Mór honvédtábornoké (†1899).
külső leírás:
Négyzet alprajzú hajó fölött nyolcszögű torony, rajta nyolcszögű gúlasisak. Szentélye félköríves. A homlokzatok oromzattal záródnak, melyeken bimbós csúcsdíszek, a főhomlokzaton kereszt vannak.Az ÉNy-i főhomlokzaton nyíló, egyenes záródású kapuhoz rózsaszín félmárvány lépcső vezet. A kapu csúcsíves bélletében két-két bimbós-leveles fejezetű faloszlop. A szemöldökön "Ermel-Vojnits Erzsébet" felirat, fölötte a Vojnits család címere. Az épületen körben csúcsíves ablakok. Ólomüvegablakok maradványai. A kapu, a kovácsoltvas rácsok eredetiek. Falazat nagyméretű téglákból, műkőburkolattal. Díszítőelemek a Zsolnay gyár pirogránit ornamenseiből.
Statikai problémák, rongálás, stb.

Sajnos semmi változás, még a lyukon befényképezve, a beltérben sincs