Rendőrkapitányság

közigazgatási épület
rövid leírás:
Modern, L alaprajzú, kétemeletes irodaépület kontyolt nyeregtetővel, Szrogh György, 1952-53. Előcsarnokban kerámia dombormű, Medgyessy Ferenc: Minden hatalom a dolgozó népé. Historizáló, reprezentatív belső terek.
külső leírás:
A Szt Imre tér és a II. Rákóczi Ferenc út sarkán, utcavonalban szabadon álló, L alaprajzú, kétemeltes irodaépület, kontyolt nyeregtetővel. A Rákóczi úti szárnyhoz az udvaron az ebédlő-díszterem pavilonja csatlakozik. A homlokzatok kőlábazat fölött vakoltak, két részes főpárkánnyal záródnak. A vakolatba mélyített vékony hornyok a födémek és a belső válaszfalak vonalában alkotnak rasztert, utalva arra, hogy atewrvező szívesen épített volna nagypanelos technológiával. Az első emelet fölöt a fugák találkozását műkő elemek hangsúlyozzák, ( a rendőrség keresztbe tet puskás jelvényével). A főhomlokzat hét engelyes, középen a bejárattal, melyhez öt lépcsőfok vezet.az üvegajtót műkő keret veszi körül, amelyen síkba vetített, stilizált barokk pilaszterek és voluták jelennek meg. A bejárat előtt fémszerkezetű újabb előtető áll. A fszt-i ablakok az emeletieknél nagyobbak, enyhén bemélyedő, félköríves vakárkádokban helyezkednek el. Pálcás vasrácsuk göbös díszítésű.
A Rákóczi utcai homlokzat 9+3 tengelyes, a sarkon rizalittal. A hosszabb rész tagolása a főhomlokzatéval megegyező, a rizalitban azonban nincsenek vakárkádok, továbbá a középső tengelyben a félemeleti lépcsőpihenőt világítja meg egy nagyobb ablak, amelynek domborműves keretezése a főbejáratéhoz hasonló. az első emeleti két szélső ablak kisméretű. a főhomlokzat középső tengelye fölött huszártorony, négy oldalán könyöklöpárkányról indított, félköríves záródású árkádnyílással, zárópárkánnyal és sátortetővel. a tetőzet további hangsúlyos elemei a kémények, amelyek tagozott párkánnyal, két-, ill. háromnyílásos kéményfedővel rendelkeznek.
Az udvari homlokzatok tagolása megegyezik az utcaiakéval. A lesarkított téglalap alaprajzú étterem-pavilont lanternás sátortető védi. Homlokzatait háromrészes párkány zárja le, az udvarra néző oldal közepén nagy méretű, keretezetlen ablak nyílik. A pavilont a főépülettel öszekötő nyaktagból üvegajtó vezet az udvarra, melyet dór jellegű oszlopok kereteznek. Az áthidalást kartusok díszítik.

Nincs változás az épület állapotában