Postaépület

rövid leírás:
Modern, L alaprajú, kétemeletes épület, egyemeletes főhomlokzatából előreugró üvegfal kőburkolatos keretezéssel. Nyíri István és Félix Vilmos, 1949-51. Belsőben két szintet átfogó pénztárterem Szőnyi István freskójával.
külső leírás:
L alaprajzú, szabadon álló épület. Fő tömege egyemeletes, a tér felőli szárny tetőemelete csak az udvarról látszik. A térre néző szárny utcai traktusában az ügyfélforgalmi terek, az udvar felől az üzemi helyiségek vannak. A Templom u-i szárnyban , ill. az emeleten irodák és szociális helyiségek találhatók.
A főhomlokzat alapsíkja tagolás nélküli fal két szinten négyzet alakú ablakokkal. Ebből emelkedik ki az asszimetrikusan elhelyezkedő pénztártermi üvegfal doboza kőburkolatos keretezéssel, hullámpala fedéssel. Az üvegfal előtt enyhén ívelt rusztikus kőfal hangsúlyozza a bejáratot, amely szimmetrikus szélfogó két oldalánnyílik, és mindkét irányban vasbeton lemez nyúlik ki az 5-5 lépcsőfokos feljáró fölé. az erősen visszahúzott emelet a térről nem látszik, viszont az épületközéptengelyében két hengeres támasz által tartott vasbeton terasztető oldja a fő kubus horizontalitását.
A Templom u-i homlokzat hátsó, hat tengelyes része rizalitot alkot. E szárny udvari homlokzata hasonlóan egyszerű tagolású. A fő szárny földszintjén rakodórámpa található, az előtetőt utólag bővítették. A második emeleten loggia húzódik öt hengeres támasszal, tömör mellvéddel. A szárny Ny-i végén található melléklépcsőház rusztikus kőfalát üvegsáv választja el a fő épületrész vakolt falától. A két szárny találkozásánál levő összekötő tagban van az udvari bejátat, a főlépcsőház, és az emeleti előtér, melyeket rusztikus kőburkolatú falakhoz kapcsolódó üvegsávok világítanak meg.

Nincs változás az előző jelentésem óta