Megújulásunk támogatója:  

Bobula-ház

azonosító:
11181
törzsszám:
16067
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
28765 <span class="gray">(környezet: 28764, 28766)</span>
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Háromemeletes, historizáló, neoreneszánsz ház, id. Bobula János, 1880-1883.
külső leírás:
Az Andrássy útnak az Oktogon és a Kodály körönd közötti szakaszán álló, 2+3+2 tengelyes, háromemeletes, belső udvaros neoreneszánsz ház, zártsorú beépítésben.
A homlokzatot fekvőtéglány alakú pinceablakokkal tagolt lábazat és a szintek közötti háromrészes osztópárkányok tagolják, fölül főpárkány zárja le, melyet a rizalitok fölött kőbábos korlát koronáz. Teteje kis hajlásszögű, palával fedett. Nyílásai mind állótéglány alakúak, félköríves záródással; a fszt-eket zárókővel ellátott tagolt szalagkeret, a többit oszlopokra támaszkodó záróköves, tagolt ívek keretelik. A fszt-i ablakok kőlemez könyöklökkel ellátottak, az emeleten az ablakok alatti mellvédsávban bábos korlát fut végig.
Fszt-je rusztikus kváderezésű, a felső szintek lábazataként funkcionál. Emeletei szintén kváderesek. az emelet rizalitjai között a három középső tengely erőteljesen visszalép, s az így kialakuló tér az első és a második emeleten fedett loggiát, a harmadikon nyitott teraszt hoz létre. A nyílásokat a rizalitokban oszlopok választják el egymástól, a rizalit széleit pillérek zárják le, a loggiákat két-két oszloppár tartja. A támaszok szintenként változnak, az első emeleten dór, a másodikon korinthoszi oszlopok, a harmadikon kompozit pilaszterek vannak. Az első és második emeleten az ablakok ívzugait szobrok töltik ki, a harmadikon ez a díszítés hiányzik, ellenben az ablakok fölött kétrészes szemöldökpárkány van.
Az udvari homlokzatok kiképzése meglehetősen igénytelen: állótéglány alakú, tagolt szalagkeretes, talpköves ablakok, dísztelen osztópárkányok. Bár eredetileg is szerényebbek voltak, mint a főhomlokzat, ekkora különbség nem volt, ez valószínűleg az utolsó felújítás eredménye. Az eredeti terveken jelzett szökőkutas belső kert elpusztítása az 1936-os garázsépítéssel kezdődhetett.
A boltozatos kapualj két oldalán Róna József szobrai, a háziasságot és a vendégszeretetet megjelenítő nőalakok állnak. A kapualj, a lépcsőház, az első emelet reprezentatív belső terei , a második emelet néhány helyisége még őrzi az eredeti - vagy majdnem eredeti - fényét, megvannak a falfestmények, falburkolatok, maratott ablaküvegek, erdeti ajtó és ablak tokok, szárnyak.
állapot leírása:
Az épület egészét érintő felújítás 1985-ben volt.

Állapotjelentések

2013.08.29 16:47 prozak01 állapot: 4 - pont: 10

Változatlan állapotban van, viszont már van gazdája:a Yunus Emre Intézet működik benne

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.018 km)
Iskola (0.024 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.066 km)
Lakóház (0.093 km)