Mailáth-palota

bérpalota
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, körülépített udvaros, egyemeletes historizáló épület, az udvari szárny és a Tóth Árpád sétány felé kétemeletes Belsőben vörös mészkő lépcsőház bábos korláttal, a pihenőn márvány kandallóval. Ólmozott üvegablakok és vaskorlátok az egyik, márványberakásos terrazzo a másik lépcsőházban. Táblás parketta, faburkolat, stukkódísz és cserépkályhák.
külső leírás:
Úri utcai homlokzata a fszt-en 8, az emeleten 9 tengelyes, fszt-i ablakai alatt fekvő tégla alakú pinceablakok. Magas vörös kő lábazat, a fszt-i ablakok könyöklőpárkánya és konzolai szintén ebből a kőből. Fszt- jét vízszintes vakolatsávok, emeletét mélyített faltükrök, szobrokkal díszített szoborfülkék tagolják. Földszintjén jobbról a 3. tengelyben nyílik akosáríves záródású, pilllérekkel szegélyezett, kváder keretezésű, erőteljes párkánnyal lezárt, faragott, kétszárnyú kapu. Kváderezett keretezésű, könyöklőpárkányos, záróköves, szemöldökpárkányos ablakai előtt kosaras kovácsoltvas rácsok. Emeleti ablakait háromszögű és kosáríves timpanonok, könyöklőpárkányok és köténydíszek hangsúlyozzák. Az ablakok közötti szoborfülkékben gyermekfigurákat ábrázoló szobrok. Az épületet erőteljes kiülésű, tagozott párkány koronázza.
Tóth Árpád sétány felőli ho,lokzat: Öttengelyes, alagsor+háromszintes homlokzatát a magasfszt. és az 1. emelet között erőteljes kiülésű övpárkány osztja . Magas vörös kőlábazat és állótéglány, kereteletlen alagsori ablakok. Sávozott fszt-je tengelyenként lépcsőzetesen előreugrik, a félkörívesen záródó szimpla és ikerablakok kereteletlenek, könyöklőpárkánnyal. Első és második emeletén sarkain kváderezéssel hangsúlyozott 3 tengelyes középrizalit, ill. a tengelyek között is kyáderezett falsávok. Az 1. emeleten szemöldökpárkánnyal, ill timpanonnal lezárt keretelt, köténydíszes iker és szimpla ablakok. Erőteljes kiülésű, konzolos főpárkány.
Udvari homlokzatok:
Úri u-i szárny: sávozott fszt-je 4 tengelyes, bal szélső tengelyben található a kosáríves záródású, üvegezett vasajtó. A szinteket övpárkány választja el. Az 1. emeleten tagozott, füles, köténydíszes könyöklőpárkányos ablakok, jobbról a második tengelyben a két szint között elcsúsztatva timpanonos ablak. A modern emeletráépítés 6 tengelyes. Magas, vörös kőlábazat.
Tóth Árpád Sétány felőli szárny: U alakú, 4 szintes szárny, É-i sarkában egyszintes torony. Az U hosszabb szárának vörös kőlábazat fölött vízszintes vakolathúzással díszített 5 tengelyes fszt-jét és magasfszt-jét övpárkány választja el mélyített vakolattükrös 1. emeletétől. A bal szélső tengelyben keretelt ablak, mellette a lépcsőházba vezető ajtó füles kőkeretes ( vörös mészkő ). a kovácsoltvas rácsos alagsori ablakok is vörös mészkő keretezésűek. A magasfszt. és az emelet 3 tengelyes, az emeleti ablakok füles keretezésűek, könyöklőpárkánnyal, köténydísszela bal szélső tengelyben a két szint között elcsúsztatva timpanonos, füles, köténydíszes és könyöklőpárkányos ablak. A 2. emelet előtt kőkonzolokon nyugvó, előtetős, kovácsoltvas korlátos függőfolyosó húzódik, amely az északi szárny két tengelye elé is befordul. Az U rövidebb szárai kéttengelyesek, a fszt vakolatsávozással, az emeletek faltükrökkel tagoltak. Végigfutó konzolsoros zárópárkánya fölött az egyszintes tornyot faltükrök és lizénák tagolják, közöttük szegnensíves záródású, keretelt, könyöklőpárkányos ikerablakok. Lanternás toronysisak.
Az Úri u-i és Tóth árpád sétány közötti É-i összekötő szárny fszt-jén hattyúnyak ív alatt kezdődik a vörös mészkő bábos korlátos, magasfszt-re vezető külső lépcső. Mögötte kőkeretes, íves szemöldökdíszes ajtó. Tükrökkel tagolt 1. emeletén két hattyúnyakíves, köténydíszes ablak. Egykori zárópárkánya fölé az Úri u-i emeletráépítés párkánymagasságában húztak egy újabb szintet. a keskenyebb, d-i összekötő szárny vakolatsávos fszt-je kéttengelyes, emeleti szintjei hasonló kialakításúak, mint az É-ié.
A nagyvonalú, értékes belsőépítészeti kialakítás jórészt ép állapotban fennmaradt.

Az épület állapota változatlanul jó. A Cseh Tamás archívum került ide.