Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11189
törzsszám:
16075
szélesség (lat):
N 47° 29,322'
hosszúság (lon):
E 19° 4,459'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
eredeti altípus:
bérpalota
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
35579 (környezet: 35578, 35580)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
-kielégítő|pusztuló
rövid leírás:
Három-, ill. négyemeletes, U alaprajzú, art deco díszítésű lakóépület, Halász Aladár, 1929-30.
külső leírás:
Az egykor zártsorú beépítésbe illszkedő, U alaprajú , 3, ill. 4 emeletes ház ma már szabadon áll. Az utcai homlokzat a fszt fölött franciaudvaros, egyedi tömegformálású: 3 emeletes bal oldali, és 4 emeletes jobb oldali rizalit között a középrész első szakasza a merőlegeshez képest 45 fokkal hátrahúzott, s az így hátrafelé haladó falsíkok között két, egymással 90 fokot bezáró falból álló, háromemeletes középrizalit élével fordul a homlokzat síkja felé.
Földszintjét egymástől mély tükrű pillérekkel elválasztott hat portálnyílás, bal oldalon pedig a lépcsőház ajtaja tagolja , felettük lépcsős osztópárkány.
Az emeleti rész ablakai az 1. és 2. emeleten egyenes záródásúak, keretezetlenek, a harmadik emeleten egyenes záródásúak, keretezetlenek, a 3. emeleten félkörzáródásúak és keretezettek. A jobb oldali rizalit 4. emeletén található, egymásthoz könyöklő- és szemöldökpárkánnyal kapcsolt ablakok egyenes záródásúak. Az oldalrizalitok belső sarkainak 1. és 2. emelete zárterkélyszerűen kiugrik, éleit műkő pilaszterek szegélyezik, hangsúlyos vízszsintes osztásokkal kialakított mezőiben tetraéder alakú díszekkel. Ez a tagolás ismétlődik a középrizaliton, ott azonban elmarad a motívumot az oldalrizalitokon alul és felül határoló, hangsúlyos párkányzat, mely négy , egymástól mély fugával elválasztott, lekereített vízszintes falsávból áll. Hasonló tetraéderes motívum választja el a rizalitok 3. ill. 4. emeletén találhazó nyílásokat is . Az oldalrizalitok 3. emeletének belső sarkai előtt L alakban átforduló erkély van, lekerekített sarkú, tört vonalú vízszintes elemekkel alakított, szegecselt korláttal.
Az U alaprajzú udvari homlokzat három oldala előtt függőfolyosó fut, egyszerű, vízszintes osztású, szegecselt korláttal. A függőfolyosó terrazzós. Az udvari homlokzati nyílásrendszer kevéssé jellegzetes, egyenes záródású, keretezetlen nyílásokkal alakított.
Manzárdtető.
állapot leírása:
Műszaki állapota kielégítő, ám homlokzata, lépcsőháza tatarozásra szorul.

Állapotjelentések

2012.07.14 17:31 piroska állapot: 5 - pont: 11

Az épület állapota továbbra is jó.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.126 km)
gimnázium (0.160 km)
Lakóépület (0.211 km)
Ház (0.220 km)
Lakóház (0.236 km)
Lakóépület (0.253 km)
Lakóház (0.296 km)
Lakóház (0.300 km)