Hadik-palota

palota
36565 <span class="gray">(környezet: 36570)</span>
rövid leírás:
Kétemeletes lakóház, volt Hadik palota, historizáló, Möller István, 1912. Belső: neoreneszánsz fogadóterem kandallóval, neobarokk díszlépcsőház, Kossuth szoborral. Emeleti fogadóterem stukkódíszes mennyezettel, kandallóval. Budoir tükörrel, táblás parkettával, kandallóval.
külső leírás:
Eredeti kialakítása eltűnt, de az eredeti tervek alapján helyreállítható. Kétemeletes homlokzata 1+5+1 tengelyes, szélső tengelyei kissé előrelépnek. A holokzatot magas lábazat s egyúttal afszt-i ablaksor végigfutó könyöklőpárkánya, az 1. emeleti ablaksor végigfutó könyöklöpárkánya osztja, és kétrészes főpárkány zárja. Az ablakok egyenes záródásúak, - a 2. emeletiek szegmensívesek - keretezetlenek. A jobb második temngelyben nyílik a szalagkeretes, félkörzáródású kapu, eredeti kapuszárnyakkal. Az emelet középső tengelyében zárterkély, szegmensíves oromzattal.
Az udvar legjellegzetesebb eleme a díszlépcsőházat rejtő, hengeres építmény. A 2. emelet magasságában három oldalon, a 3. emeleten az oldalszárnyak előtt függőfolyosó fut. A kiemelt helyeken (díszlépcsőház, piano nobile hátsó fala, bejáratok) kosáríves, egyebütt egyenes záródású nyílások. A bal hátsó sarokban a lépcsőház kiterjesztését jelentő, üveges vaslépcsőház áll, a hátsó fal előtt hasonló kialakítású, zárt függőfolyosó fut.

Az épület állapota változatlanul jó.