Megújulásunk támogatója:  

Hadik-palota

azonosító:
11190
törzsszám:
16076
szélesség (lat):
N 47° 29,429'
hosszúság (lon):
E 19° 3,792'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
palota
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
36565 (környezet: 36570)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Kétemeletes lakóház, volt Hadik palota, historizáló, Möller István, 1912. Belső: neoreneszánsz fogadóterem kandallóval, neobarokk díszlépcsőház, Kossuth szoborral. Emeleti fogadóterem stukkódíszes mennyezettel, kandallóval. Budoir tükörrel, táblás parkettával, kandallóval.
külső leírás:
Eredeti kialakítása eltűnt, de az eredeti tervek alapján helyreállítható. Kétemeletes homlokzata 1+5+1 tengelyes, szélső tengelyei kissé előrelépnek. A holokzatot magas lábazat s egyúttal afszt-i ablaksor végigfutó könyöklőpárkánya, az 1. emeleti ablaksor végigfutó könyöklöpárkánya osztja, és kétrészes főpárkány zárja. Az ablakok egyenes záródásúak, - a 2. emeletiek szegmensívesek - keretezetlenek. A jobb második temngelyben nyílik a szalagkeretes, félkörzáródású kapu, eredeti kapuszárnyakkal. Az emelet középső tengelyében zárterkély, szegmensíves oromzattal.
Az udvar legjellegzetesebb eleme a díszlépcsőházat rejtő, hengeres építmény. A 2. emelet magasságában három oldalon, a 3. emeleten az oldalszárnyak előtt függőfolyosó fut. A kiemelt helyeken (díszlépcsőház, piano nobile hátsó fala, bejáratok) kosáríves, egyebütt egyenes záródású nyílások. A bal hátsó sarokban a lépcsőház kiterjesztését jelentő, üveges vaslépcsőház áll, a hátsó fal előtt hasonló kialakítású, zárt függőfolyosó fut.

Állapotjelentések

2010.09.19 10:59 piroska állapot: 5 - pont: 4

Az épület állapota változatlanul jó.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.