Laffert-kúria

Ráckeve Körzeti Földhivatal
Laffert-kastély, barokk, 18. sz. 2. fele.
külső leírás:
A viszonylag kisméretű Laffert - kastély a 18. század elején épült, mely francia igazodású barokk kastélyok első csoportjához áll közel. A rizalitokkal tagolt, egyszintes kastély az utca és a zárt kert által határolt területen szabadon áll cseréppel fedett kontyolt tetővel.
A középrizalitja megemelt, a sarokrizalitok a homlokzat síkjától csak kissé lépnek elő. Az utca felőli főhomlokzat tengelyeinek száma 2+2+3+2+2, a D-i rövidebb oldalhomlokzat 4, az É-i egytengelyes. Az udvar felőli homlokzat ugyancsak rizalitokkal tagolt, az oldalrizalitokhoz íves falszakaszok kapcsolódnak, tengelykiosztása: 1+1+1+3+1+1+2.
Az épületen azonos magasságban pinceszellőzőkkel áttört, homokkőlapokkal burkolt lábazat fut körbe. A lezáró homorú tagos főpárkányzata az É-i szárnyon, a D-i sarokrizaliton szakaszokban, töredékesen maradt meg.
A háromtengelyes középrizalit eredeti ablaknyílásait befalazták, illetve új, kisebb, egyenes záródású ablakokra és ajtóra cserélték. A két D-i nyílás felett az eredeti íves záródású béllet megmaradt.
Az É-i szárny homlokoldalának középtengelyét egy, egyenes záródású ablak töri át.
A D-i szárny homlokzatát eltérő nagyságú, egyenes záródású ablakok, és egy felülvilágítós ajtó töri át. A kőkeretes, egyenes záródású ajtó kis lábazatról indított, szegmentíves, volutatagos, záróköves lezárású felülvilágítóval egybekapcsolt.
Az udvar felől a homlokzat ugyancsak rizalitokkal megmozgatott, de itt a két sarokrizalit hangsúlyosabban lép ki, mint a középső főbejárati középrizalit. A rizalitokat íves falszakaszok vezetik át a középrizalithoz. Itt az eredeti ablakokat kicserélték, több helyen befalazások nyomai láthatók. A középrizalit eredetileg háromtengelyes volt, ma már csak a középtengelybe állított ovális felülvilágítóval egybekapcsolt főbejárat maradt viszonylag épen, amelynek cseppdíszes, füles kőkereteit, felül vállkőről indított, félköríves, záróköves, volutatagos archivolt zár le. A felülvilágító ugyancsak kőkeretes, felül volutás szemöldökpárkánnyal záródik. Az É-i falszakaszhoz és a rizalithoz egy-egy lépcsős teraszt emeltek, innen bejárati ajtók nyílnak.

állapot leírása:
Az épület külső és belső falfelületein a vakolat mállik. A többszöri átalakítások következtében az eredeti külső faltagolásnak nyomai már nem fedezhetők fel. Az ablaknyílókat kicserélték, nyíláskereteit befalazták, egyes helyeken új bejárati ajtókat nyitottak.
Az É-szárnyban lakórészt alakítottak ki, ennek következtében a járószinteket megemelték, válaszfalakat húztak.
A díszterem falképei a falmezők alsó zónáiban töredékes állapotban maradtak meg, az emberi gondatlanság következménye a falak bevésése. A tetőszerkezetet átalakították. Az épület környezete elhanyagolt, növényekkel benőtt.

Szép állapotban van.

Községháza (0.218 km)