Apolló mozi

kulturális és szórakoztató épület
filmszínház
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A szecessziós jegyeket hordozó épület 1913-ban épült Sigfrid és Engelt tervei alapján. Magyarország első kifejezetten mozinak épült intézete.
külső leírás:
A két utcára néző épület mozgalmas homlokzatai jelentősen eltérnek egymástól. A Perczel utcai főhomlokzat 3 részre osztható. A főbejáratot rejtő középső részt 6 (1-2-2-1), fejezet és lábazat nélküli, kannelúrázott féloszlop tagolja. A falzónává szélesülő frízű főpárkány két végén 1-1 kisméretű posztamensen akrotérionkén a színjátszást jelképező 2-2 (szomorú-vidám) maszk áll, középen egy félköríves oromzat emelkedik "Apolló" felirattal. A homlokzatot két oldalt a sarkokon, valamint a portálok és az egyenes záródású, téglalap formájú kirakatablakok szélein sávozott lizénák tagolják, melyek fentebb teljesen vakoltak. Jobb oldalt található a pénztár íves bejárata és egy másik, egyenes záródású bejárat. Az alsó, kirakatablakokkal tagolt tömeg fölött lépcsőzetesen emelkedik az előcsarnok megvilágítására a félköríves ablakokkal és lizénákkal tagolt középső zóna. Ennek tetején húzódik végig az a tárcsasorfrízzel díszített alacsony attikafal, mely módosult funkcióval, - kizárólag dekoratív célból - a sarkon befordulva díszíti a keleti homlokzatot is. A felső - emeleti - zóna innét, a Perczel utca-Gábor utca sarkától indul.
A Gábor utcai homlokzat - a főhomlokzat síkjával párhuzamos kelet-nyugati gerincű nyeregtető szintjét is figyelembe véve - négy részre tagolható. Itt már nincs meg az épület tömegének az a lépcsőzetessége, ami a Perczel utcánál még megfigyelhető volt, mégis a plasztikus tagolóelemeknek és az általuk közrezárt ablakok változatos méreteinek és formáinak köszönhetően egy igen mozgalmas homlokzat jött létre. A sarkon megismétlődik a kirakat, fölötte két kis ablak faltükörrel, majd tárcsadíszes fríz jelzi az emeleti zóna kezdetét, melyet az előbbihez hasonló faltükör, illetve az egész homlokzatot koronázó széles, egyszerű párkány zár le. Mellette a szinteket átfogó 2-2 óriáslizénával tagolt három tengely, alsó zónáikban pinceablakra emlékeztető nyílásokkal (mellékhelyiségek). Ezek felett ablakok helyezkednek el, majd a középső axisban zárterkély következik. Fölötte a párkányzatot ablak szakítja meg, melyet követ a padlásnyílásokkal áttört nyeregtető oromzata. A kétoldalt elhelyezkedő két tengely emeleti ablakait két oldalról további lizénák fogják közre. Az utolsó két, hármas tagolású axis teljesen megegyezik egymással: alul egyenes záródású kapu, fölötte geometrikus köténnyel alakított félköríves ablak, végül - a tárcsasorfríz motívumokat követően - lapított, téglalapalakú nyílás és sima, széles párkány zárja az emeletet.
Az ezt követő egyemeletes, L alakú toldaléképület, - ahonnan a belső udvarra lehet jutni - a 70-es évek elején épült, egyszerű, jellegtelen homlokzattal. A mozi udvari kialakítása egyszerű: a földszintet lizénák díszítik, majd a párkány fölött az emeletet ablakok tagolják. Mivel ezek - az alsó lizénákhoz mérve - aszimmetrikusak, feltételezhető, hogy utólagosak, akár csak az idegenül ható erkély.
állapot leírása:
A mozi állapota közepes. Fő veszélyforrás az ereszek rossz állapotából származó falátázások, vakolatomlások, és lemállások. Hasonló probléma jelentkezik az épület alsó zónáiban és a lábazatokon is. Belsejében ilyen jeleket ugyan nem tapasztaltam (részint a kulisszafalak miatt), de a belső terek igen lelakottak, sok helyen utólagos falbontásokkal, falátfúrásokkal (elektromos vezetékek stb.).

Kivülről jó állapotú, nem tudni a funkcióját.

Csukás-ház (0.083 km)