Víztorony

Egyéb építmény
víztorony
Csongrád
Szeged Körzeti Földhivatal
Zielinszki Szilárd tervei alapján 1904-ben épült vasbeton víztorony.
külső leírás:
A Szent István tér mértani középpontjában, a szabadon álló víztorony kis dombon emelkedik. A domb felső kerületén törpepillérekkel elválasztott balluszteres korlát fut végig, melyet csupán a dél-keleti oldalán nyíló újabb keletű vaskapu szakít meg.
A torony, melynek teljes magassága, a tetején álló zászlórúddal együtt, 54,90 méter, három fő részre oszlik. Az alsó, nyolcszögű lábazati részen emelkedik a vízszintes folyosókkal összekötött pillérekkel merevített, nyolcszögű toronytest, majd negyven méter magasságban a körhenger alakú vízmedence következik, tetején előbb kör, majd nyolcszög alaprajzú, egyaránt balluszterrel kiemelt résszel, s a vasbeton zászlórúddal.
Az alacsony lábazattal alakított, nyolcszögű alsó rész sarkain íves vonalú, gyémántkváder-díszes támpillérek állnak, s futnak az emeletig. A közöttük álló, szalaggal kettéosztott, egyenes falszakaszokat középen négyzetablakok törik át, erőteljes szalagkeretük a szemöldök fölötti, nyújtott gyémántkváder-díszt is körülöleli. Az osztószalag felett öt, kis méretű, szegmensíves ablak sorakozik. A bejárati szakaszon egyenes záródású, felülvilágítós ajtó nyílik, melyet faltükör keretez, benne a záradék felett Szeged címere. Az eklektikus ajtó barokkos kilinccsel díszített, anyaga egyedülálló módon vasbeton. Az osztószalagon, az öt kis ablak alatti táblázaton az átadás éve (1904) olvasható.
A nyolcszögű toronytest sarkain a merevítést is jelölő lizénák futnak, a falszakaszokat szélesen keretezett, egyenes záródású ablakok törik át. A toronytesthez kívülről nyolc merevítőpillér kapcsolódik. Közöttük az alsó rész tetején, illetve a pillérekhez kötött, negyedkör alakú konzolokon nyugvó folyosó fut, balluszteres mellvéddel, a törpepillérek helyén ezúttal a merevítőpillérekkel..
A körmedence alatt tovább emelkedik a torony nyolcszögű teste: sarkain és oldalfelezőin konzolok tartják a medence köralapját, köztük keretezett, egyenes záródású ablakok nyílnak.
A körmedence alján háromrészes párkány fut körbe, a háromrészes architráv, a díszítetlen fríz, s a sima geiszon jól elkülöníthető. A medence falát lizénák osztják, az általuk meghatározott 32 szakaszban keskeny, keretezett résablakok nyílnak. A medence falát szintén stilizált, háromrészes főpárkány zárja, frízében konzolokkal, erőteljes koronázórésszel. A medence külső átmérője 15,3m, magassága 5,85m , ezer köbméter víz tárolására alkalmas.
A vízmedence tetején előbb kör, majd nyolcszög alaprajzú kilátórész következik, rajtuk ballusztrád, melyet törpepillérek osztanak alul 16, felül 8 részre. A felső rész közepén emelkedik a kipányvázott, vasbeton zászlórúd.
A torony alapozási szintje a terepszint alatt 2,9m (6m) mélyen van, alaplemeze 10 (20) cm vastag .
Az alsó testet íves diafragmák merevítik, miként a víztartályt is. A medencefal 10, a fenéklemez 15cm vastag. A medencét 90cm széles folyosó (hőszigetelő légűr) veszi körbe, ez teszi lehetővé a medence résablakokkal áttört megjelenését. A torony részeit a medence középtengelyében is végigfúródó csigalépcső köti össze, kovácsoltvas korlátja víz ihlette hullámvonalakkal, kék színével emlékeztet a víztorony funkciójára.

Szépen rendbehozták, környezete is rendezett.