Tűzoltólaktanya

közigazgatási épület
laktanya
tűzoltó laktanya
Csongrád
helyrajzi szám:
3014/1, 3014/2, 3015/1, 3015/2 (környezet: 2997/1, 2997/2, 2998, 2999, 3001, 3002, 3016, 3017, 3019, 3020, 3005)
33367
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A romantikus elemekkel átszőtt eklektikus stílusú, 1896-1899 körül Tóth Mihály tervei alapján épült egykori tűzoltólaktanya két utca által határolt területen 'L' alaprajzban beépített, hátsóudvarral bővített, tagolt tömegű, részben zártsoros beépítésű, egy és kétemeletes épületekből áll. Az egy- kettő- és háromtagos épületszakaszok egy épületrész kivételével azonos architektúrájú részletekkel alakítottak.

külső leírás:
A romantikus elemekkel átszőtt eklektikus stílusú egykori tűzoltólaktanya két utca által határolt területen 'L' alaprajzban beépített, hátsóudvarral bővített, tagolt tömegű, részben zártsoros beépítésű, egy és kétemeletes épületekből áll. Az egy- kettő- és háromtagos épületszakaszok egy épületrész kivételével azonos architektúrájú részletekkel alakítottak. (1.kép)
Az utcák felőli főhomlokzatai rizalitszerűen megmozgatottak, változó nagyságú, kisebb-nagyobb nyeregtetős oromzatok koronázzák. Az épületek nagyrészt klinkertéglával burkoltak, kisebb falszakaszai vakoltak, főként az emeleti szintek középtengelyei.
Az épületek kő- és téglalábazatai azonos magasságúak, lépcsőzötten tagoltak, pinceszellőzőkkel áttörtek. Mindhárom épületet azonos magasságban váltakozó fűrészfogdíszes, kisebb és nagyobb háromszög oromzatokkal tagolt öv- és főpárkányzat fogja össze, illetve zárja le.
A Kossuth Lajos sugárúti északnyugati (háromtagos) épületszárny 2+1+2 szintes homlokzati kiosztásban áll, itt a középrész falszakasza visszaléptetett. A kétszintes épületrész háromzónás, falsávokkal tagolt. A felsőszint falsávjai az élekre kerültek. (2. kép) A két szélső tengelyt párosan kapcsolt, a földszinten egyenes, az emeleten félköríves záradékú ablakok törik át. Mindegyik ablak könyöklőpárkányokra állított, alul csúcsban megtörő szakállas, felül szamárhátívben összefogott szemöldökpárkányzatokkal, az emeleten vakolt könyöklőmezőkkel. A felső szintet szabályosan elhelyezett, gyémántmetszésű kváderek díszítik.
Az utca vonalában csatlakozó 5 tengelyes kocsiszín szemöldökgyámos, egyenes záródású ajtónyílásainak minden második szemöldökmezője vakolt, nagyobb oromzatai kis, csúcsos ablakokkal áttörtek, ehhez igazodó párkányzatokkal díszítettek. (3.kép)
A következő, hengeres saroktornya mentén a Szilágyi utcára forduló épületrész utcánként három-három zónára osztott falszakaszait azonos architekturális kiképzés jellemzi, 2+2+(2)+3+2 ablakkiosztással. A rövidebb oldalról nyíló főbejárati ajtó három lépcsővel emelkedik a járószint fölé.
A főépület hengeres saroktornya konzolos lemeztagokkal osztott kis attikával fedett. (4.kép)
A Szilágyi utca mentén következő kéttagos épület ugyancsak két- és egyszintes, három-három zónás, ugyancsak falsávokkal tagolt. A felső szinten a falfelület mindhárom tengelyben vakolt, egyszerű, félköríves szalagkeretes, párosan kapcsolt ablakokkal áttört. Az udvar felé beforduló homlokzatához félnyeregtetős, pillértagos, mellvédes lépcsőfeljáró kapcsolódik. (5-6.kép) A nyílászárókat alul kicserélték. A hozzákapcsolódó egyszintes épületrész, a főépülettel azonos architekturális kialakítású. (7.kép)
Az együttest a Szilágyi utcán lezáró álló épületrész ugyancsak kétszintes, háromzónás, a Kossuth sugárúti épületek kialakítását követi. Az udvar felé négytengelyes ablakzónával fordul, hasonló homlokzatkialakítással.(8-9.kép)
Az épületszakaszokat koronázott pillértagos, falazott téglakerítés köti össze.

A belső udvar
A belső udvar felőli főhomlokzatok architekturális kiképzése kisebb eltérésekkel megegyezik az utcafronti kialakítással. (10-12.kép)
A Szilágyi utcai középső épületrészhez az udvar felől félnyeregtetős, új építésű, földszintes, cserépfedésű épületet emeltek. (13. kép) Ehhez az épülettömbhöz további, tagolt tömegű, egyszintes toldaléképületek kapcsolódnak a belső udvar felé, amelyeknek egyik véghomlokzatához a négyszintes, oldalanként két- illetve egytengelyes, téglány alaprajzú, oromzatos tetőzettel záródó toronyépület tartozik. (14-16.kép) A torony ablakai alul egyenes záródásúak, a legfelső szinten félköríves záródásúak, két oldalán vakablakokkal.
A szabálytalan alaprajzú, burkolt járófelületű udvart új építésű, szerelő és kiszolgáló épületrészek határolják.
A Szilágy utcában álló egytagos épületrészt kerítés választja el a nagyobb udvartól. Funkciója is eltérő, társasházként üzemel.
állapot leírása:
Az épület udvari és külső homlokzatain károsodás, rongálódás, vizesedés és egyéb, az állagát károsan befolyásoló hatások nyomai nem fedezhetők fel. Az épületek belseje viszonylag felújított állapotú, folyamatos használata miatt kisebb vakolathullások tapasztalhatók.

volt tűzoltólaktanya (2009.06.19 11:55 Várhelyi)

Kifogástalan állapotú műemléképület.