Szeged Állomás (vasúti felvételi épület)

Közlekedési emlék
vasúti közlekedés
állomás
állomás épület
Csongrád
helyrajzi szám:
20322/3 (környezet: 20322/4, 20258, 20262, 20263, 20264, 20268, 20275, 20277/1, 20357/1, 20357/2, 20357/4, 20363, 20364, 20365, 20366/1, 20366/2, 20322/1)
33367
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az E-alaprajzú, középső részén egy-, két szélső szárnyán kétemeletes, keramittégla borítású épület homlokzatait reneszánsz elemek (emberfős zárókő, profilos tondók, fonatos és palmettás mellvédek, kagylódíszes szoborfülkék) díszítik. A középrizalitot két oldalról egy-egy magas sisakú saroktorony keretezi. A belső tér jellegzetessége a boltozott és galériázott előcsarnokból, az utcainál magasabb vágányszintre felvezető lépcső, melyet ugyancsak a reneszánsz stílust idéző báboskorlát kísér. Pfaff Ferenc tervei alapján épült 1902-ben.
külső leírás:
Az E-alaprajzú, keramittéglával burkolt, változatos tömegformálású épület a helyi terepviszonyok miatt az összes Pfaff által tervezett épülettől eltér: a vágányzat egy épületszinttel magasabban fekszik, mint a közúti csatlakozás, így a magasabb utcai oldal épületrészének előcsarnokába illesztett lépcsőn lehet feljutni a vágányszintre, ahol egy jóval alacsonyabb épületrész alkotja a homlokzatot.
Az utca (Indóház tér) felé néző főhomlokzat 3+4/6+1+1+3+1+1+4/6+3 tengelyes, közép- és sarokrizalittal. Az előcsarnokot és az emeletre vezető lépcsőt magába foglaló középső rész egy-, a két szélső szárny kétemeletes. A középrizalitot két oldalon egy-egy, magas sisakú saroktorony keretezi. Ezek fogják közre a középső három tengelyt, melyekben egy-egy szegmens ívű ajtó nyílik. Felettük az előcsarnok megvilágítását biztosító hatalmas, félkörívű záródású, faragott emberfejes zárókővel és ballusztrádos mellvéddel díszített ablakok kaptak helyet, melyeket felül leveles ágakkal közrefogott címerpajzsok kereteznek, s falsávok választanak el egymástól. A saroktornyok földszintjén egy-egy keskeny ablak található, az első emeleten pedig egy-egy ugyancsak ballusztrádos mellvéddel ellátott, egyenes záródású ablak, felette egyenes szemöldökpárkány és ahhoz csatlakozó négyzetes mezőben profilos tondó. Az első emeletet záró hangsúlyos, konzolokkal alátámasztott főpárkány felett attika húzódik, mindegyik tengelyben egy-egy kör alakú, egymástól falsávval elválasztott ablaknyílással. Az attika párkányzatát egykor díszítő, három íves záródású, ablakfülkés orommező helyén ma csupán a "SZEGED ÁLLOMÁS" neonfelirat foglal helyet, a saroktornyokat meredek gúlaként induló, majd finoman domborított díszítésekkel és kis kupolával záródó sisak fedi.
A középső épületrészhez csatlakozó két szárny a középtengelyre szimmetrikus kialakítású. Földszinti ablakaik szegmens ívesek, az első emeletiek félkörívesek, a sarokrizaliton egyenes záródásúak fonatos mellvéddel és egyenes szemöldökpárkánnyal. Az első és második szintet körbefutó övpárkány választja el egymástól. A sarokrizalitok harmadik szintjének ablakai egyenes záródásúak, palmettás mellvéddel, köztük kagylódíszes szoborfülkékkel.
Az épülethez jobbról csatlakozik az 1903-ban emelt posta egyemeletes, a vasútállomáséhoz hasonlóan keramittéglával burkolt, de lényegesen egyszerűbb épülete. A négytengelyes épület állomás felé eső sarka rizalitszerűen előreugrik. Az ablakok a földszinten szegmens ívesek, az emeleten egyenes záródásúak. Az állomás és a posta között összekötő épületszárny fut.
A vágányok felőli homlokzat tömegét a három - a közép- és két sarokrizalitnak megfelelően - kiemelkedő magasabb épületrész határozza meg, a perontető fölé emelkedő szinten 3-3 egyenes záródású ablak nyílik köztük - az utcai homlokzathoz hasonlóan - szoborfülkékkel. A tetőzetet karcsú öntöttvas oszlopok tartják.
állapot leírása:
Az épület évek óta rendkívül rossz állapotban van. A homlokzatok téglaburkolatai a szennyeződéstől elszíneződtek, az épületplasztikai díszítések sok helyen hiányosak, töredezettek. Az épület falához közvetlenül vagy kisebb-nagyobb távolságra az évtizedek során ötletszerűen felállított bódék, ideiglenes melléképületek rontják a külső összképet. A belső terek burkolatainak, falfestéseinek minősége és igénytelensége az ízléstelenség határát súrolja. A vakolat mindenhol omladozik, egyes helyeken jelentős beázás-nyomok, foltosodás tapasztalható. Az épületben egykor működő, eredetileg is étteremnek készült "resti" kb. másfél éve használaton kívül van, állapota szintén rendkívül elhanyagolt.

Nagyon szép és rendezett az épület.

Középület (0.257 km)