Megújulásunk támogatója:  

R.k. templom

azonosító:
11293
törzsszám:
11025
szélesség (lat):
N 46° 44,584'
hosszúság (lon):
E 17° 37,455'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Somogy
helység:
cím:
helyrajzi szám:
229
település KSH kódja:
16823
földhivatal:
Balatonboglár Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Egyhajós, nyugati homlokzata előtt tornyos, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű templom. A nyugati homlokzat elfalazott fülkéje mögött a kripta lejárata. (FELSŐPATKI BOSNYÁK CSALÁD SÍRBOLTJA, Épült 1778.) Belsőben háromszakaszos, hevederes csehsüvegboltozat. Főoltár: Kálvária, 1780 k. Alatta Sírbatétel, a koporsóoltár tetején szentségtartó. A diadalív jobb oldalán Szent Család oltár (17. sz. 2. fele- 18. sz. 1. harmada.), bal oldalán szószék, copf, 1790 k.
külső leírás:
Az egytornyú, közel kelet-nyugat tájolású, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű kistemplom egyszerű külső kialakítású. Magas lábazattal indított nyugati homlokzata kétrészes főpárkánnyal zárt, a homlokzatot, ill. a kissé előrelépő toronytestet széles falsávok keretezik, utóbbiak fölött a főpárkány golyvázódik. A lizénék közti mély tükrökben három, szemöldökgyámos, félkörzáródású fülke nyílik. A középső fülkében található bejárat kapuszárnyai eredetiek, míves barokk vasalással. A két szélső fülke elfalazott, a jobb oldali kripta lejáratát rejti, felirata a családi címer körül:
FELSŐPATAKI BOSNYÁK CSALÁD
SÍRBOLTJA
Épült 1778.
A bejárat fölött a karzat ovális fekvőablaka nyílik. A kissé előrelépő toronytestet a főpárkány fölötti részen magas lábazati zónás pilaszterek keretezik, a tornyot egyenes vonalú oromzat kapcsoplja a főhomlokzathoz. Az egyszerű, egyenes záródású padlástéri ablak fölött a félkörzáródású harangablakok keskeny könyöklőpárkányon ülnek. A tornyot záró, hangsúlyos, kétrészes főpárkány fölött gúlasisak emelkedik. Az oldalhomlokzatokona lábazat és a főpárkány körbefut, a falakat lizénák osztják. A déli oldal öt, félkörzáródású ablaka közül a jobb szélről a második elfalazott. Az északi oldalon egyszerű, sátortetős sekrestye csatlakozik.
állapot leírása:
Jelenlegi állapota kielégítő, a szokásos fenntartási munkákon szigetelésen , kényelmi átalaításokon kívül egyéb beavatkozás nem látszik sürgetőnek. Az oltárok állapota elfogadható, hamarosan azonban lépéseket kell tenni restaurálásukra.
átfedő műemlék:

Állapotjelentések

2010.04.30 15:57 ngabi állapot: 4 - pont: 5

A templom elfogadható állapotben, a környezete rendezett

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.272 km)
magtár (0.514 km)
Lakóépület (0.850 km)
harangtorony (0.877 km)
Lakóépület (3.068 km)
Lakóépület (3.079 km)
Lakóépület (3.104 km)
Lakóépület (3.106 km)