Széher-villa

villa
10916 <span class="gray">(környezet: 10914, 10917)</span>
-veszélyeztetett
rövid leírás:
A Budakeszi és a Hárshegyi út közötti területen, mai nevén Ferenchalom déli részén található az egyemeletes romantikus villa, 13.993 nm2 -es parkban. A ház pregnáns példája a 19. század közepén megjelenő, majd egészen az I. világháborúig virágzó ún. svájci, szerkezetében Fachwerk-es, fatornácos villáknak. Eredetileg egy E-alaprajzú klasszicista épület kapott itt helyet az 1842-es parcellázások után, majd 1850-60 között a romantika stílus jegyeit követve emelettel, faverandával egészült ki a lakóház. Bonyolult szerkezetű és gazdagon díszített tornáca különleges jelentőséggel bír a magyarországi emlékanyagban. Ennek a főhomlokzaton megjelenő építészeti elemnek a legközelebbi párhuzama a Kochmeister-villán (II. Budakeszi út 71.) látható.
A villához tartozik egy, a 19. század óta eredeti méreteit őrző őspark, mely az épület mellett önálló értékkel is bír.
A kert
A kert két részre osztható: az előkertre, mely a villa előtt terül el, s melyet elsősorban fák és cserjék határoznak meg, illetve a hátsókertre, melyen az épület található. Ez a terület parkosabb jellegű, jobb oldalán egy új építésű pergola kapott helyett. A délnyugati oldalhomlokzat mellett húzódik a villa egyszintes 19. századi melléképülete.
Az épület külső leírása
Az épület fákkal, cserjékkel beültetett park hátsó területén helyezkedik el, mely előtt kis kerti tavacska is helyet kapott. A terület kelet felé enyhén lejt, így a villa lábazati szintje különböző magasságú, délnyugaton alacsonyabb, északkeleten pedig magasabb. A villa délkelet-északnyugat tájolású. A délkelet felé néző főhomlokzat 6 tengelyes, melynek 2-4. tengelyében gazdag díszítésű, háromszögű oromfallal lezárt, lombfűrészes, áttört mintázatú emeletes fatornác kapott helyet. A tornác földszinti részéhez piramidális lépcsőn lehet feljutni. A lépcsősor mindkét oldalán egy-egy talapzaton álló kőváza áll. A tornác vakolt kőalapon áll, melynek mind földszinti, mind emeleti mennyezetét nyolc oszlop támasztja alá, mely közül kettő a falhoz tapadva, hat pedig szabadon állva jelenik meg. Az oszlopok öt nyílásra bontják a tornác alsó és felső szintjének főhomlokzatát: a két szélső és a középső háromszor szélesebb, mint a közöttük lévő egy-egy nyílás. A földszinti rész üvegezett, sűrű ablakosztásokkal, melynek középtengelyén kétszárnyú ajtó vezet az épületbe. Az emeleti szinten a régi szárnyas ajtót eltávolították, helyére egy teljesen új ajtót helyeztek a nyílásba. A főhomlokzat bal szélső, 1. tengelyének földszintjén ablaknyílás látható, míg emeleti szintjének ablakát keretével együtt befalazták. (Ez 1959 után történt, mivel az FSZEK-ban őrzött képen még látható). A jobb oldalon, az 5. tengelyben felül ablakot vágtak, míg alul egyszárnyú ajtót helyeztek el. A 6. tengelyben nincsen semmilyen nyílás, az emeleti szintet egy kődombormű díszíti, mely koronával összekapcsolt kettős címert ábrázol. Ez a jobb szélső szakasz oldalrizalitként enyhén előreugrik. Az 5-6. tengely földszinti szakasza elé kis terasz került, melyre jobb oldalon lépcső vezet fel. (Ez szintén az utóbbi időkben készült, még az 1959-es fotókon nem látszik).
A délnyugati oldalhomlokzat alsó szintjén kétszárnyú ajtó nyílik, mely mögött mély fatokban egyszárnyú ajtón keresztül juthatunk a baloldali lépcsőházba. E homlokzat földszintjén, az ajtótól balra egy kétszárnyú, emeletén pedig egy négyszárnyú ablak kapott helyet.
A kert hátsó része felé néző északnyugati homlokzat szintén hattengelyes. A bal szélső tengely oldalrizalitként kissé előbbre lép. A földszinti részen minden tengelyben egy-egy ablak nyílik, kivéve a balról számított negyedik tengelyt, ahova egyszárnyú ajtó került. Ez előtt az ajtó előtt látható egy mára már elbontott helyiségnek az alapozása. Az emeleten hat emelt szemöldökpárkányhoz öt ablak kapcsolódik, a hatodikat, jobb szélen befalazták. A második tengelyben a földszinti ablak alatt egy ajtót vágtak, mely dongaboltozatos pincébe vezet le.
Az északkeleti homlokzat kéttengelyes, jobb oldala kissé előreugrik. Ebben a tengelyben mindkét szinten emelt szemöldökpárkány alatt ablak helyezkedik el, míg a baloldalon csak a felső szinten látható ez a megoldás, az alsó szinten az ablak felett a szemöldökpárkány elmarad. A bal tengelyben a földszinti ablak alatt ajtó található, amin keresztül a sík lefedésű pince közelíthető meg.
Az épület eredeti vakolása mára már eltűnt.
A villát sátortető fedi, melynek gerincén, a tornác középtengelyében huszártorony emelkedik.
állapot leírása:
A kertben és a villában is munkálatok és felújítások nyomai fedezhetők fel. A homlokzatok vakolata néhol hiányzik, a délkeleti homlokzaton a lábazati szint felett és az eresz alatt vizesedés nyomai. A házat körben, a pince és a lábazati szint magasságában leszigetelték, és újonnan vakolták.
A fatornác korlátjai sérültek, elemei folyamatosan hullanak. Az emeleti szinten a mennyezet deszkázatát kijavították. A földszinti rész és az ahhoz felvezető lépcső teljesen romos.
A tornácról megközelíthető helyiségekben a padlózatot törmelék borítja, a vakolatot sok helyen leverték. A klasszicista ajtók és ablakok megmaradtak, belülről fehérre, kívülről barnára festették őket.
A délnyugat lakrészt felújították. A lépcsőház jó állapotban van, a fakorlát épp, a lépcsőfokok kopottak. A fenti helyiségek közötti vízszintes gerendákat boltívekre cserélték.
Az északkeleti traktusban található kétszintes lakásban jelenleg felújítás zajlik. Az előtér északnyugati falát két boltíves átjáróval törték át, a nyílászárókat kicserélték, új burkolattal látták el a helyiségeket. A már felújított részeken repedezés, beázás nyomai látszanak.
A villa melléképülete elhanyagolt állapotban van, raktárként használják.
A kert gondázását főállású kertész látja el.

Széher-villa (2009.06.18 22:32 Zerind)

Nagyon szép a villa változatlanul, azonban érdemben fotózni csak a Hárshegyi út felől lehet. Hatalmas, gondozott park övezi.