Csukás-ház

polgárház
városi polgárház
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
-romos, pusztuló
rövid leírás:
Ismeretlen építész által 1885 körül épült egyszintes, neoreneszánsz lakóépület, nyugati szélső tengelyében 1898-ban Hoffmann Lajos által kialakított, gazdagon díszített majolika homlokzattal. Az épületben üzemelt egykor Hoffmann Károly bútorműhelye és raktára. Mai nevét az épületet 1912-ben megvásárló Csukás Zoltánról kapta.

külső leírás:
Zártsorú beépítésben, 1+4+1 tengelyes, aszimmetrikus homlokzatán a szélső tengelyek kis kiülésű rizalitok, amelyek közül a keleti, egyenes záródású kocsibejáró, eredeti fakapuszárnyakkal, két oldalán 1-1 kazettázott pilaszterrel, középen - a kapu fölött - vízszintes záródású, egyszerű kiképzésű, a többihez viszonyítva magasabban fekvő ablakkal, tömör, tagozott attikafallal. A nyugati, üzletportált rejtő tengely igen díszes, Zsolnay kerámiával burkolt. Két oldalán posztamensen álló 1-1 pilaszter, bennük dúsan kiképzett növényindás-maszkos reneszánszos motívumokkal. A közrefogott portál kétszintes, a sarkokban gyámkővekkel, felette régi, festett üvegen "Csukás Zoltán", az architrávon "Bútor raktár" felirattal. A főpárkány fölött oromzat, középen volutákkal közrefogott íves kagylófülkében mogyoró és tölgy gallyakkal körülvéve angyalfejes kartus, benne az asztalos mesterség jelképeivel: körző, derékszöglelő és gyalu. Alatta, az attikán összefűzött girlandok, kétoldalt csillagos kartusok és 1-1 füzéres amfora (ez utóbbi két motívum eredetileg a bécsi Equitable biztosító homlokzatához készült).
A közrefogott 4 tengely a könyöklőkig finoman kváderezett, az ablakok alatt négyzet alakú pincenyílásokkal. Az ablakok tagozott szalagkeretesek, egyszerűen képzett vízszintes szemöldökkel. A háromrészes főpárkány frízében az ablakokra eső tengelyekben padlásszellőzőrács rejlik, a párkány felett alacsony hófogó.
állapot leírása:
A kirakati homlokzattól és a főhomlokzat mögött húzódó lakásterektől eltekintve állapota igen rossz. A főhomlokzat lábazati zónája nedves, mállik. Tetőszerkezete hiányos, faszerkezetei vészesen elkorhadtak, ereszei lyukasak, eltömődöttek vagy roncsoltak, ezért az épület számos helyen ázik (a homlokzaton legszembetűnőbben a majolikaportál és a mellette található ereszcsatorna közti részen, ahol a vakolatsávot az esővíz teljesen kimosta). Attikáján átázások, vakolatlepergések, penészesedére utaló jelek láthatók. Belső terei lelakottak, faszerkezetei számos helyen korhadtak, helyenként életveszélyesek, falai néhol átázottak.

Az épület részletes szerkezeti állapotával kapcsolatban lásd a mellékelt statisztikai tanulmányt.

Szépen felújított épület.