rövid leírás:
A földszintes klasszicista lakóház 1840-ben épült Kasselik Ferenc tervei szerint. A hegyes szögű telek sarokrészén földszintes klasszicista épület áll, a kéttraktusos épületszárnyak utcai homlokzatai kilenc, illetve tizenkét tengely hosszúak, a sarkon üzletajtó nyílik. A homlokzatokat klasszicista vakárkádok tagolják.
külső leírás:
A földszintes saroképület homlokzatait a sarokrészen egy tengelyes ferde szakasz kapcsolja össze. Az épület homlokzatain erősen hiányos kőlábazat maradványai láthatók, efölött széles pilaszterek állnak, amelyek egyszerű lemezből képzett lezárása az ablakok feletti félköríves vakárkádok vállpárkányát alkotja. A főpárkányt egyszerű kiugrás és homorlat képezi.
A kilencablakos Nagytemplom utcai homlokzat 1+5+3 tagolású. Az öttengelyes enyhe rizaliton a széles pilaszterek előtt lizénák is állnak. A rizalit középső ablakát a többinél szélesebb falszakaszok és kettős lizénák fogják közre. Valószínű, hogy itt eredetileg bejárat nyílt. A Tömő utcai homlokzat szintén középrizalitos, 3+6+3 tengellyel. Az itt is lizénákkal gazdagított rizalit balról negyedik ablakát a többinél nagyobb ív koronázza, eredetileg itt is bejárat lehetett. Az utcasarkon üzletajtóhoz vezet három lépcső. A homlokzatokon pallótokos ablakok asztalosszerkezete bizonyos fokig megőrződött, belülről vannak elfalazva. A hatosztású ablakok felső részei külön nyíltak.
A Tömő utcai szárny udvarának keleti oldalán rövid, egy tengelynyi szárny fordul be, amelynek oromzatos végfalában a padlásfeljáró található. Az udvar délnyugati sarkában faszerkezetű veranda van. A Tömő utcai oldalon két lakásajtó, egy elfalazott ajtó és ablak van, a Nagytemplom utcai szárnyban három ajtó, a középső elfalazva.
Az épület utcai főfalai a lábazatot lezáró egy sor tégla kiegyenlítő réteget leszámítva tiszta kváderfalak, az udvari homlokzatokon több téglasávot lehet megfigyelni.

állapot leírása:
A telken álló két épületből a lakókat az utóbbi két évben költöztették ki. A földszintes épület ajtói, ablakai rongáltak. A vakolat falvizesedés miatt hiányos. A tetőn a cserepek elmozdultak. Az asztalosszerkezetek jelentős része elpusztult.

2010.01.12 16:00 Pilis50 állapot: 1 - pont: 3

Sajnos a Nagytemplom utcai oldal tetőszerkezete leégett. A vendéglőt (Hostel Bár) átköltöztették a (Tömő utca 6-os számú) Táncsics ház udvarára. Az épület most lakatlan, igen rossz állapotban látható. Remény van a felújítására, mivel egy tömbben található a "Pál utcai grund" épületcsoporttal, ami jól funkcionáló épületegyüttes.