Szalóki Református templom

Jász-Nagykun-Szolnok
802 <span class="gray">(környezet: 789, 801/1, 801/2, 822, 823)</span>
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
Sík terepen, a kis tér északi vonalán, szabadon áll az előtornyos, egyhajós református templom, amelyet délről utcák határolnak. A háromszintes torony övpárkányokkal tagolt, teljes órapárkány zárja. Törtvonalú sisakja bádoggal fedett. Hajója kéttengelyes, apszisa kosárívben záródik. Déli oldalához oromzatos lezárású, négyszögalaprajzú oldalbejárati előcsarnok kapcsolódik. A belsőben egységesen fehérre festett korabeli berendezés.
külső leírás:
Sík terepen, a kis tér északi vonalán, szabadon áll az előtornyos, egyhajós református templom, amelyet délről utcák határolnak. A háromszintes torony övpárkányokkal tagolt, teljes órapárkány zárja. Törtvonalú sisakja bádoggal fedett. Hajója 2 tengelyes, apszisa kosárívben záródik. Déli oldalához oromzatos lezárású, négyszögalaprajzú oldalbejárati előcsarnok kapcsolódik. A hajó palával fedett nyeregtetejét a torony felől két oldalról oromzatok fogják közre, illetve zárják le. Keleti végoldalának lezárása az apszis ívéhez igazodik. Lábazata és főpárkányzata teljesen körbefut az épület egészén. A torony és a hajó falfelületei tükörmezősek. A torony legfelső szintjét pilaszterek gazdagítják.
Bejárati ajtónyílásai a torony felől szegmensívben, az oldalbejáraton egyenesen záródnak. A torony bejárati ajtaja felett és a középső szinten egy-egy szegmensíves ablak töri át a homlokzatot. A legfelső szint ablakai félkörívesek, könyöklőpárkányosak. A hajó és az apszis 2+2+1 kiosztású, valamennyi ablaknyílása szegmensívben záródik.
A templom jelenleg használaton kívül van. A csaknem kétszáz éves épület szerkezeti elemei
az elmúlt időkben nem vesztették el eredeti kialakításukat, hozzáépítések, kiegészítések nem történtek. A templom külső-belső felújításra szorul. Alapozása, falszerkezete nem sérült. A tetőszerkezet, valamint a hajó járószintjének padlóburkolata cserére szorul. A vakolat helyenként erősen mállik, vizesedik és salétromosodik. Berendezési tárgyai ugyancsak felújításra szorulnak.

A Szalóki /belsőfalusi/ református templom igen leromlott állapotban van. Az elsőfokú építési hatóság megállapította, hogy életet és egészséget veszélyeztető állapotot meg kell szüntetni. Az Abádszalóki Református Egyházközségnek nincs saját anyagi forrása arra, hogy megmenthesse ezt a templomot. Sajnos lélekszámban is igen megfogyatkozott a valamikori két gyülekezet
Információ: szépország.hu
Talán a tetőrészen ideiglenesen megoldották a beázást, egyébként kár lenne teljesen elhanyagolni. A közvetlen környezete is rendezetlen.

Templomrom (5.466 km)