Kultúrház, egykori Nagyolvasó

kulturális és szórakoztató épület
kultúrház
kultúrház
Ózd Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Jendech Alajos tervei alapján 1884-ben emelt, téglány alaprajzú, 1909 és 1913 között oldalrizalittal bővített épület végső formáját Marschalkó Béla tervei szerint nyerte el 1938-ban. Szimmetrikus elrendezésű, H alaprajzú, egyemeletes, alacsony hajlásszögű csonkolt tetővel fedett épület. É-i főhomlokzata 3-2-5-2-3 tengelyes, oldal- és középrizalitokkal megmozgatott, vakolatsávos. Neobarokk belső tereit részben átalakították. Megalakulásától megszűntéig, 1884 és 1945 között az épületben működött a Tiszti Kaszinó.
1. Telepítés
Az Ózdi Tiszti Kaszinó épülete a századfordulós Ózd központját képező Gyár utca és az egyénien ívelt Tisztisor (ma Bajcsy-Zsilinszky utca) közötti területre, a Törzsgyár közvetlen szomszédságába települt. A város jelentős középületeit tartalmazó épületsor első tagja. A bejárati homlokzata északra, a Gyár utcára néz, síkja az utcavonaltól hátrahúzva áll, ami egykor parkosított tér elhelyezésére adott lehetőséget. A hátsó épületrész mögötti ligetes részen egykor kerthelyiség, illetve különféle szaletlik elhelyezésére is lehetőség nyílott.
A területre bevezető utak vonalvezetése ma is változatlan (kivéve az Ív úti átkötést), továbbra is a városszövet egyéni kialakítású része. A Kaszinó épületének kiemelt szerepe megmaradt, illetve növekedett is azáltal, hogy nyugati oldalán dísztér létesült (ma: Október 23. tér). Az épületegyüttes közvetlen környezete megváltozott, reprezentatív jellegét elvesztette (többnyire autóparkolásra használják), de a hátsókert ligetes jellege megmaradt.
2. Tömegalakítás
A Kaszinó tömege az idők során többször megváltozott, bővült, de már eredetileg is szimmetrikus elrendezésű, kétszintes és alápincézett volt - mindvégig tartotta a középületek léptékét. Kezdetben csak az öttengelyes közép- és kéttengelyes oldalrizalitok épültek meg, később épültek hozzá - a jelenlegi tömegalakításnak megfelelő - háromtengelyes épületrészek. Az épületet mindegyik építési fázisban (az eredeti folytatásaként) alacsony hajlásszögű, lecsonkolt, tompa ereszcsatlakozású tetőidommal zárták le. A fő épülettömeget- a második és a harmadik építési szakaszban - földszintes bejárati toldaléképítmény gazdagította. Az épületegyüttes végül egy jellegében teljesen azonos hátsó szárnnyal bővült (kb. 1909-13 között), új oldalépítményt (kb. 1938.) és a bejárat fölött pedig előtetőt (kb. 1945 után) kapott. A Kaszinó épülete így jelenleg két K-Ny-i tengelyű tömbből áll, melyeket egy - a lépcsőházat rejtő - nyaktag köt össze. A szárnyak két intimebb belső udvart fognak közre.
Az épület tömege az 1938-as átalakítás óta jelentősen nem változott. Megemlítendő az oldalbejáratok, illetve a nyugati oldalépítmény megszüntetése, illetve az előtető létesítése.
Homlokzati kialakítás:
A homlokzat a többszöri bővítés, átalakítás ellenére egységes képet mutat. A főszárny földszintjére - a neoreneszánsz stílusnak megfelelően - vaskosabb megjelenést mutató, kőkváderezést utánzó mélyfugás vakolat került. A földszintet az emelettől markáns osztópárkány választja el. Az emeleti részre könnyedebb megjelenést kölcsönző vakolatarchitektúra került, finomabb vízszintes fugázással. Az amúgy is nagyobb belmagasságú emelet homlokfalának arányát a széles, mívesen kialakított zárópárkányok még tovább hangsúlyozzák. A hátsó épületszárny vakolatarchitektúrája ettől eltérő: a párkányok átfordulnak, de a szintek hangsúlyozása között nincs különbség, és hiányoznak a fugázások is. Ez valószínűleg az 1910-körüli állapotnak megfelelő kialakítás, mivel már a főszárny hátsó oldalán is megszakad a vakolat fugázása (egyben mutatva a homlokzati falak közötti hierarchiát). A nyílások elrendezése is egyértelműen a főhomlokzat kiemelésére utal (C-B-A-B-C ritmussal, 3-2-5-2-3 tengellyel). A Gyár úti homlokzat középrizalitjának emeleti ablakai őrizték meg az eredeti íves záródású nyíláskialakítást, a földszinti ablakok az átalakítások során egyenes záródásúvá váltak. Az emeleti íves ablakokat korinthoszi-utánzatú fejezettel rendelkező félpillérek fogják közre, a középső ablak alá bábos balluszter-sor került. Az oldalrizalitok egyenes záródású ablakait nagyrészt timpanon gazdagítja. Az oldal-és hátsóhomlokzatok ablakai megegyeznek, kivétel a hátsóhomlokzat földszinti ablakai. A főbejárat körüli díszítmények az eredeti formában maradtak fenn.
Az épület jelenleg sárgás-drapp színű, a párkányoknál és az ablakkeretezésnél barnás, és a lábazatnál vöröses árnyalattal ellátva (az eredeti színezésről nincs adat). A korabeli kialakítás csak néhány helyen bomlott meg, ilyen a pincehelyiség bejáratának toldaléképítménye, a keleti udvar elkerítése és a főbejárat előtetője. Míves kiegészítői az épületnek a főbejárat fém zászlótartója, illetve az egykori tetődíszek.
állapot leírása:
Az épület állagáról általánosan elmondható: jó állapotú. Az átalakított, felújított részletek leírását a II.3.a. pont tartalmazza bővebben (kiemelendő: az épület gépészete (fűtése), és pincéje jelentős átalakításokon esett át).
Két helyen azonban sürgős beavatkozást igényel az épület:
- A hátsó szárny földszintjét az utóbbi években a rendkívül veszélyes könnyező házigomba fertőzés támadta meg. A fertőzés terjedésének megakadályozását már -szakértők bevonásával - megindították. A gomba más épületrészeket egyelőre nem támadott meg.
- A vízelvezető csatornák az épület belső udvarainál megrongálódtak, így az esővíz ezen a részeken mállasztja a vakolatot, áztatja a falakat, belülről pedig több helyen felhullámosítja a parkettát (és a gombafertőzés esetleges terjedésének is kedvez).

2011.12.14 10:21 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 13,057' E 20° 17,688' - pont: 8

Kitűnően felújított, nagyon szép állapotban van az épület. Mivel körbe van kamerázva, nagyon nem akartam megközelíteni, nehogy probléma legyen belőle... ;) Én egyébként Tiszti Kaszinóként ismertem