Városi mozi

kulturális és szórakoztató épület
filmszínház
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyemeletes épület. Téglalap alaprajzú, ÉK-i oldalán félkörívesen záródó, áttört attika fölött nyeregtetővel fedett főtömegéhez az ÉNy-i homlokzaton földszintes, a DK-i homlokzaton emeletes hosszanti tér kapcsolódik. ÉK-i homlokzatán négyzetes, áttört attikás térbővület, ennek DK-i oldalán alacsony, félkontytetős toldalék. DNy-i homlokzatán a négy oszloppáros, timpanonos portikuszhoz lépcső vezet. A homlokzatokat osztópárkány, lizénák és pilaszterek tagolják. Belseje átépítve, az előtérben a mozizásra utalo absztrakt mozaik. Építtette a Kecskeméti Mozgóképszínház Rt. (építész és kivitelező: ifj. Ecker József temesvári építész, Mende Valér 1912-ben készült terveinek átdolgozásával). 1935-ben és 1968-ban felújították, utóbbi alkalommal át is építették: új helyre került a pénztár, a büfé és a ruhatár, a Rákóczi úti folyosó helyén kialakították a stúdiótermet, a hozzá tartozó elő- és vetítőtérrel, a nagyterem Tolnai u.-i oldalát teljes magasságú közlekedőfolyosóval bővítették, s itt helyezték el a Rákóczi úton megszüntetett kijáratokat, végül elbontották a földszinti páholyokat, eltávolították a belső és
külső leírás:
Alaprajza téglalap alakú, a Károlyi utcai homlokzat közepén négyzetes terasszal bôvített, félköríves, apszisszerű záródással, melyhez a Tolnai utca felé nézô, ugyancsak négyzetes alaprajzú toldalék illeszkedik, valamint a Rákóczi úti homlokzaton földszintes, a Tolnai utcain emeletes hosszanti kapcsolódó terekkel.
Az épületen vakolt lábazat fut körbe, homlokzatait függôleges vakolt falsávok és pilaszterek, valamint a két szint közötti osztópárkány tagolják többnyire négyzetes egységekre. A felsô szint falmezôit középütt körmedaillonok díszítik, ahol nem, ott kereteletlen, állótéglány alakú ablakok nyílnak. Az emeletet széles, háromrészes koronázópárkány zárja le, fölötte tömzsi négyzetes pillérekkel tagolt, áttört attika emelkedik. A Rákóczi úti földszintes rész tetejérôl ez az elem hiányzik.
Fôhomlokzata a Rákóczi út kiteresedésére néz. A lábazat magasságában, négy oszloppár tartotta timpanon alatt, ill. mellett nyíló 3+1 bejárati ajtót tíz lépcsôfokon lehet megközelíteni. A jobb oldali, különálló ajtó a Tolnai utcai kapcsolt tér elején levô irodahelyiségekbe vezet. Baloldalt, a járda szintjén nyílik a pénztárcsarnok. A fôhomlokzat feletti attika pillérein műkô vázák állnak.
állapot leírása:
1999 év vége óta nem üzemel, a város el kívánja adni. Lehetséges, hogy a jövőben nem, vagy nem csak moziként fog működni.

Sajnos semmi sem történik az épülettel, a Rákóczi út rekonstrukciója során sem jutott rá pénz. (vagy koncepció)

lakóház (0.060 km)
lakóház (0.073 km)