Irodaház

Ipari műemlék
szeszesital gyár
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
19. század 1. felében épült, romantikus átalakítására 1860-70 között került sor.
külső leírás:
Az eredetileg téglány alaprajzú, ma É-i és D-i irányban hozzácsatolt szárnyaival U alaprajzú, kétszintes, középrizalitos épület zártsoros beépítésben, eklektikus, 3 és 4 szintes épületek közé ékelve, utcavonalon áll. 4+3+4 tengelyes utcai homlokzata középtengelyében nyílik kosáríves kapunyílása. A fal nútozott, a szintek között osztópárkány fut végig, az emeleti ablakok geometrikus szemöldök- és köténydíszesek. A rizalit emeleti ablaknyílásai közös könyöklőpárkányra támaszkodnak, a szemöldökgerendák konzolokon nyugszanak, kétoldalt vízszintesek, a tengely oromzatos kialakítású.
Az utcai és az É-i szárny udvari homlokzata előtt konzolokon nyugvó, fedett folyosó fut végig. A folyosó fölé nyúló tetőrészt fakonzolok hordozzák. Az utcai szárny földszintjén, a kapualjtól jobbra nyílik a pince kosáríves, kétszárnyú ajtaja, a szárny É-i oldalának földszintjére a két szárny találkozásánál nyitott ajtón keresztül lehet bejutni.
Az É-i szárny 9 tengelyes, félnyeregtetős, Ny-i oldalának földszintjén, az 1. tengelyben széles, lizénákkal keretezett kosáríves, emeletén keskeny, szegmensíves ajtónyílás vezet a lépcsőházba. A homlokzat mindkét szintjét ajtó és ablaknyílásokkal váltakozva lizénák tagolják. A földszinti ablakok háromosztatúak, az emeletiek kétosztatúak, szegmensívesek.
A D-i szárny lapostetős, kétszintes, panelelemekből épült. Végéhez lapostetős, magasföldszintes épület csatlakozik.
állapot leírása:
Az épület állapota jó. Mind kívül, mind belül rendszeresen karban tartják. A melléképületek állapota is jó, az udvar végében álló tankonyha épületének régi pincéiben áll a talajvíz.

Az előző jelentéshez képest romlást látok: az esőcsatorna egy része eltűnt. Az emléktáblát is leszedték. ( Talán szégyen???)

társasház (0.128 km)
Törley-palota (0.162 km)