Lánczy-palota

közigazgatási épület
külképviselet
nagykövetség
külképviselet
rövid leírás:
A zárt beépítésben álló Benczúr utcai, téglány alaprajzú saroképület, a Bajza utca vonala mögött beugratott, mögötte kerttel alakított. Homlokzatai háromszintesek, utcai homlokzatai historizálóak, kerti homlokzata lendületes, plasztikus kialakítású. Belső terei ovális díszlépcsőház köré szerveződnek. Magasföldszinti és első emeleti reprezentatív helyiségeit stukkódísz, festett-faragott mennyezetek, az első emeleti dísztermet Lotz Károly ovális falképei díszítik.
külső leírás:
Téglány alaprajzú, háromszintes, manzárdtetős saroképület nagy kerttel, mely a Benczúr utca zárt beépítésébe illeszkedik, a Bajza utca felé keskeny előkerttel csatlakozik. Kerítése kőlábazatos, kovácsoltvas rácsozatú.
A kertbe magasföldszinti teraszlépcső és alagsori kijárat vezet. A szomszédos Benczúr u. 19. felől az épület tűzfalakkal határolt, illetve a belső udvar folytatásaként kisméretű bevilágító udvart alakítottak ki a magasföldszint felett. Innen kapnak fényt a díszlépcső ablakai.
A homlokzatokat a vörös kőlábazat felett mészkőburkolatú magasföldszinti zóna, felette kőarmírozással és nyíláskeretezéssel kiemelt sárga tégla borítja. A szinteket hangsúlyos párkányzat tagolja. A Benczúr utcai homlokzat 1+2+1 tengelyes, sarokrizalitjait a párkányzat felett pavilonszerű tető zárja, karcsú, magas kéményekkel. A magas lábazati zónában az alagsori ablakok, ajtó és az előtetős bejárat nyílnak. A Bajza utcai homlokzat középrizalitos, 1+3+1 tengelyes. A kerti homlokzat a földszinten nagyméretű terasszal, az emeleteken nagy, kiugró középrizalitba foglalt íves, loggiás erkélyekkel van megnyitva.
A bejárat fél szinttel eltolt a magasföldszinthez képest.
állapot leírása:
Az épület külső állapota jó, szinte minden szerkezet, elem, és díszítés eredeti helyén maradt. Az épület azonban több éve üresen áll, tetőtérben és az alagsorban számos beázás nyomai láthatók. Utcai homlokzatai javarészt csupán tisztításra szorulnak.

Kész. Nagyon jó állapotú épület.

villa (0.073 km)