Forbát-villa

villa
villa
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Forbát Alfréd tervei szerint, 1937-ben épült háromemeletes modern saroképület a Rákóczi út és a Felsőmalom utca találkozásánál. Az épületet a harmadik emelettel 1960-61. év folyamán bővítették, korhű stílusban.
külső leírás:
Háromemeletes saroképület, melynek mindkét homlokzata 8-8 tengelyt foglal magában. A lábazati zónát négyzet alakú "légvédelmi pinceablakok" tagolják. Az egyszerű kiképzésű főbejárat a két homlokzat találkozásánál a terméskővel borított, befelé ívelő negyedkör középső tengelyében található, két oldalán kirakatokkal (az eredeti terveken is). Fölöttük három szinten azonos formájú, fektetett téglalap alakú ablakokkal, oldalukon az épület sarkainál vékony pillérekkel alátámasztott nyitott erkélyekkel. A pillérek a később hozzáépített 3. emeletei balkonok esetében hiányoznak, mivel nem tartoznak hozzájuk fedőelemek. A két oldalsó homlokzat hasonló kiképzésű: két tengely után az összes szintet átfogó terméskőből készült lizéna, majd újabb két tengely következik. Ezt követi a lépcsőház üvegezett tengelye, két oldalán 1-1 lizénával, lábazati zónájában 1-1 mellékbejárattal. Ugyanilyen tagolóelem díszíti a homlokzatot záró utolsó 2 axis végeit is. A két homlokzat között csupán annyi a különbség, hogy a Felsőmalom utcai oldal, a terep enyhe emelkedése miatt az első két tengelyt követően - a tetőzettel együtt - lépcsőzetesen megemelkedik.
állapot leírása:
Állapota közepes, kissé lelakott. Utolsó felújítása óta 30-40 év is eltelhetett. Az épület belsejében nem találtam jelentős beázásokra vagy egyéb károkra utaló jeleket. Külsején, főleg a sarokerkélyeknél és ereszcsatornáknál jól láthatóak a beázások folyamán keletkezett foltok, vakolatlemállások.

Az épület és környezete gondozott

Hotel Kikelet (0.170 km)