Megújulásunk támogatója:  

Hatvany Lajos Múzeum

azonosító:
11457
törzsszám:
11125
szélesség (lat):
N 47° 39,966'
hosszúság (lon):
E 19° 40,989'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
eredeti típus:
múzeum
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típus:
múzeum
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
5231/2 (környezet: 5231/1, 5230, 5232/2, 5233, 5235/16)
település KSH kódja:
22309
földhivatal:
Hatvan Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A 18. századi barokk stílusú épületet Grassalkovich Antal építette uradalmi háznak. Építőmestere Jung József lehetett. A 19. század végéig sörfőzde, majd vendéglő működött benne, 1971óta múzeum. Zártsorú beépítésben áll, téglány alaprajzú, kétszintes, félkontyolt tetős épületében, számos boltozatos helyiséggel, a földszinten az egykori serfőzővel.
külső leírás:
A téglány alaprajzú, kocsibejárós, kétszintes épület zártsoros beépítésben áll, (1-2.kép) Félkontyolt teteje, cserépfedésű. Az udvar felől, az É-i és D-i szárnyához egyszintes, lapos tetős toldaléképületeket emeltek.(3-4. kép)
Az utcai és udvari homlokzatok nyolctengelyesek. Északról a harmadik tengelyben álló kocsibejáró kapuja kerékvetős, kőkerete tükörmezős, kosáríves lezárású, záróköves. Valamennyi ablak egyenes záródású, szintenként eltérő nagyságú, az utcafronti ablakok szalagkeretesek.
Az épületen azonos magasságban lábazat fut körbe, és a homlokzatot egyszerű kialakítású főpárkányzat zárja. A főbejárattól jobbra egyenes záródású ajtó nyílik.
Az udvari homlokzat negyedik tengelyében a pincelejáró kőkeretes, kosáríves. (5-6. kép)
állapot leírása:
Az épület külső homlokzatán a vakolat több helyen hiányos, illetve jelenleg is mállik. A villamosvezetéket és közüzemi csatornákat a falsík előtt vezették, így több helyen, különösen a kapunál sérültek az eredeti architekturális részletek. A főbejárattól D-re nagy foltokban a vakolat teljesen hiányos, itt a téglafalazás is látható.
Az udvari homlokzaton nagyfokú vizesedés nyomai láthatók, néhol még a téglafalazás is sérült. A mellék-és toldaléképületek elhanyagolt állapotúak.
A pince jelenleg használaton kívül van. A belső helyiségek felújítottak, nagyrészt használatban vannak. Az eredeti lépcsős feljáró egykor szabadon álló pilléreit befalazták.

Állapotjelentések

2018.05.31 15:49 fehér állapot: 5 - pont: 22

Sajnálom, így még nem jártam sosem. Bemutatkoztam a portán, elmondtam, mi járatban vagyok és hová küldöm a képeket. Ez után két embernek is telefonáltak, hogy engedélyezi-e belső képek készítését. Mikor a válasz megjött, közölték, hogy még azt is meg kell várnom, míg az igazgatónő majd valamikor személyesen jön, és személyesen engedélyez. Egyikük azt mondta, addig fotózzak bátran. Másikuk leállított, hogy: "Ne!"
Ekkor elköszöntem és eljöttem. Ezért van a jelentésemben csak két kép.
Az épület egyébként kiváló állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.