Megújulásunk támogatója:  

Középkori várfalmaradványok

azonosító:
11469
törzsszám:
16091
szélesség (lat):
N 47° 30,293'
hosszúság (lon):
E 19° 1,718'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Régészeti emlék
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
ERŐDÍTMÉNY
eredeti főtípus:
városfal
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6631, 6634
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
IV. Béla uralkodása alatt épült várfal, annak félköríves tornya, és egy középkori pince maradványai a budai vár északi részén, a Kapisztrán tér és az Anjou sétány között, az Országház u. 33. sz. ingatlanon.
külső leírás:
Az épület külső leírása az építési tervek alapján történhet, mivel a korábbi, 20. század elején keletkezett építményt lebontották. A műemléki védelem a most épülő lakóházra, és annak pince szintjén található, és bemutatásra kerülő várfalakra irányul. A két épület közötti, az utca alatt végigfutó átjáró részben üvegezett, este is megvilágított lesz.
A lakóépületek parkolása a Lovas út Károly Bástya és Esztergomi Rondella közötti szakaszán kialakított kétszintes mélygarázs által lesz megoldva, mely lifttel közelíthető meg a 34. szám alatti épületből. Az Anjou sétány az Országház utcából lépcsőn, illetve rámpán keresztül érhető el. Bejáratuk az Országház utcából nyílik. Az épületek önmagukban is működőképesek, műszakilag és gépiszetileg függetlenek.
A 6631 hrsz-ú épületnek illeszkednie kell a tőle délre, illetve az utca túloldalán található műemléki környezetbe. Belső udvaros zárt folyosórendszer, az udvaron külön lépcsőház és lift szolgálja a lakók közlekedését egészen a mélygarázs szintjéig. A pinceszint a sétány felöl földszintként fogható fel, mely rusztikus fala lőrésszerű nyílásokkal, fa ajtóval megnyitott idomulva a várfalhoz. A lábazati magasság az egész épületen rusztikus kövekkel kialakított. A felső szinteken matt - csiszolt mészkő burkolatot kap az épület, míg lefedését antikolt cseréppel oldják meg.
állapot leírása:
A várfalak bemutatásra alkalmas állapotban vannak.
Az Országház u. 33. szám alatt 6631 hrsz-ú ingatlanon jelenleg építkezés folyik, melyet megelőzően régészeti ásatások történtek ezen a területen. Bencze Zoltán kutatásai nyomán középkori várfal maradványokra bukkantak, melyeket az itt épülő új, modern lakóövezetbe szervesen kell beilleszteni, illetve konzerválni. A régészeti lelet indokolttá teszi, hogy az ezt körülölelő épületegységet műemlékké nyilvánítsák, hiszen bármilyen változtatás történik az épületen a várfalakat is érinti. A minél hamarabbi döntést sürgeti az a tény, hogy a beruházó cég már dolgozik a társasház alapító okiratán, melyben szükséges az épület jellegét, műemléki értékeinek kezelését is megemlíteni.

Állapotjelentések

2010.12.13 13:05 prozak01 állapot: 5 - koordináta: N 47° 30,290' E 19° 1,701' - pont: 5

Továbbra is kitűnő állapotúak a falmaradványok.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.