Romos
rövid leírás:
A Belső-Erzsébetváros Wesselényi és Dob utca közötti szakaszán, a Vásárcsarnokkal szemben helyezkedik el a romantikus-historizáló stílusjegyeket mutató lakóház, mely szervesen illeszkedik az utcaképhez. Az épületről kevés adat maradt fent, de feltehetően 1867 és 1869 között kapta meg mai kialakítását.
külső leírás:
Az Akácfa utcában zárt soros beépítésben helyezkedik el a lakóház délnyugat-északkelet irányban, szemben a Vásárcsarnokkal. Belső udvarát "U" alakban szárnyak fogják át. Az épület délkeleti sarkánál a járda vonala és a mellette lévő ház frontja visszaugratott. A tűzfalon reklámokat helyeztek el. A földszintre egy ablak nyílik, mely mögött csehsüvegboltozatú szoba nyílik.
Az utcai homlokzat romos, elhanyagolt képet mutat. Három nagyobb szakaszra oszlik, melyek közül a középső enyhén előreugrik. A két szélső épületszakasz két - két tengelyes, a középső három. A kapubehajtótól jobbra eső épületrész földszinti és pinceszinti homlokzata teljesen újravakolt, elvesztette eredeti architekturális kialakítását. A baloldali első tengelyben ajtót vágtak, egy bolt, vagy műhely bejárata számára.
A homlokzathoz három szint tartozik, úgy mint a pinceszint, a földszint és az első emelet. A pince négyszögletes ablakai a járdaszintnél kezdődnek, majd ezek felett nagy méretű téglalap formájú ablakok nyílnak. A baloldalon mindkét szinten, illetve a jobb oldalon az emeleti szinten még felfedezhetők az ablakok díszes vakolat keretezése, az egykori konzolokkal alátámasztott, kiugró szemöldökpárkányzatok, mely alatt arabeszk mintázatú sáv is felbukkan.
A földszintet és az első emeletet övpárkány választja el. A felső ablaksor felett további dekoratív díszítmény kapott helyet: rozetta mintázat, mely hangsúlyosabban jelenik meg a középső homlokzati rész páros gyámkövekkel alátámasztott koronázópárkánya alatti közökben.
állapot leírása:
A ház romos, homlokzatáról a vakolat jórészt lehullott. A lépcsőházban beázás nyomok látszanak, a lépcsőfokok kopottak és a villanyvezeték szabadon futnak.

Új fogalom született -a rométterem fogalma..a környékbe abszolút beleillik az izraeli jellegű specialitásokat kínáló étterem, ami dicséretes -de ennyi erővel az épületet is fel lehetett volna újítani

Hajcsi-ház (0.106 km)
Schwarth-ház (0.114 km)