Romos
rövid leírás:
A VII. kerület Belső- Erzsébetvároshoz tartozó területén húzódik végig az Akácfa utca a Rákóczi út és a Király utca között. A 18. század második felében terjeszkedő város legelső utcái között már szerepelt. Vendéglők, iparosok, kereskedők házai és a Vásárcsarnok határozta meg főként az utcaképet. Utóbbival szemben helyezkedik el a romantikus-historizáló stílusjegyeket mutató lakóház, mely szervesen illeszkedik az utcaképhez. Az épületről kevés adat maradt fent, de feltehetően 1869-ben kapta mai kialakítását. Építsében Buzzy Bódog építész működött közre. Halácsy Sándor 1872-es térképén a mai lakóépülettel azonos kialakítású épület látható.
külső leírás:
Az épület zártsoros beépítésben délnyugat-északkelet irányban helyezkedik el. Belső udvarát "U" alakban egy emeletes szárnyak fogják át. Az épület szorosan összeépült az Akácfa utca 47. számú házzal. Nagyjából azonos korúak és méretűek. Az udvar macskaköves, hátsó részében síkfedésű, földszintes építmény, mely jelenleg lakásként funkcionálhat. A földszinti lakásokba néhány lépcsőn át juthatunk.
Utcai homlokzata erősen rongálódott, így az egykori dekoratív, építészetileg gazdag homlokzat elemei csak töredezetten tűnnek fel. A homlokzat öt részre tagolódik, melyek 2+3+1+3+2 tengelyesek, és három szintre tagolódnak. A három rész síkban is megmozgatott, a két szélső és a középső kissé előreugrik. A pinceszint ablakai a járdaszintnél kezdődnek és négyzetes ablakokkal megvilágítottak. Ezek felett a földszinthez tartozó nagyméretű ablakok kaptak helyet, míg a középső tengelyben az egész szintet átfogva jelenik meg a főbejárat. Kevésbé tagolt pilaszterek között szegmensíves nyílásban helyezték el a kerékvetős kaput, melynek felülvilágítója alatt nyílik a bádog kapuzat. A két szintet gyámköves párkány osztja ketté. A felső szint sokkal reprezentatívabb, építészetileg érdekesebb. A két szélső tengelyek ablaknyílásai kőbábos parapeten, illetve ionfejes pilaszterek által határolt, többször tagolt fogrovatos architrávos keretezésben jelennek meg. A középső tengelyt a kapu felett szintén gazdagabb díszítés jellemzi. Megismétlődik a kőbábos mellvéd a homlokzathoz tapadva, csak itt egyszerűbb kiképzéssel ellátott pilaszterekkel és díszesen faragott konzolokkal alátámasztott timpanonnal határolva. Szemöldökpárkányában medaillon. A közbülső szakaszok ablakai nem hangsúlyosak, pusztán erősen kiugratott szemöldökpárkányaik emelik ki őket. A felső szintet koronázópárkányzat zárja.
állapot leírása:
Az épület teljesen romos, szinte lakhatatlannak tűnik. Az utcai vakolat csak kevés helyen maradt meg. Beázás nyomai fedezhetők fel a lépcsőházban, mely fel van állványozva. A lépcsőházi ablakok helyén deszkák vannak. A vezetékek a falon szabadon futnak. A márvány lépcsőfokok kopottak. A függőfolyosó is alátámasztott. A vakolat mindenhol omlik, a pince beázott.

Állapota továbbra is romos, most épp romkocsmának használják -mint a kerületben egyébként elég sok házat. Ez a romkocsma-funkció nyilván megfelel az illetékeseknek, mert nem kel költeni a felújítására.

Schwarth-ház (0.086 km)