Óbudai Gázgyár

Ipari műemlék
egyéb ipari építmény
Vegyes
rövid leírás:
Gázgyár épületeggyüttese: mérlegház, igazgatósági épület, jóléti épület, lakóépület, raktár, nagyműhely, száraztisztító, óraház, távnyomó, kátránytornyok, víztorony, kazánház, központi labor, villamossági központ, benzinfinomító, szivattyúház. Historizáló-szecessziós, Reichl Károly és Weisz Albert tervei alapján épült 1910-13-ban.
Mérlegház (69. sz.)
A Gázgyár bejáratánál álló kis építmény, mely az együttes utcáról is látható, így fontos eleme. Kétszintes, két színű téglaburkolattal képzett, 3 és 6 tengelyes homlokzatokkal, kontyolt nyeregtetővel alakított kis épület. Egykori mázsálóit elbontották, míg az 1940-es években épített vasbeton előtető továbbra is áll. Sarokárkádja nyitott. Belső átépítve, a jelenleg portaként funkcionáló kis épület számos nyílászáróját kicserélték.

Igazgatósági épület (66. sz.)
A Gázgyár együttesének művészi szempontból talán legigényesebb épülete, mely a szecesszió forma- és színvilágának egyszerűsített változatait használja, Szögben megtört alaprajzú, egyemeletes épület, mely a bejárat felé és a Gázgyár utca felé is impozáns homlokzattal tekint. Az épületen terméskő lábazat fut körbe, a homlokzatokat terméskő szakaszok tagolják, melyek között vörös tégla-, illetve fehér vakolt burkolatok rendeződnek izgalmas formákba: táblákat, csíkokat, az északi, rizalitszerű szárny oromzatán félkörívbe. A fő- és oldalbejárat felett előtetők, a faszerkezetes, cserépfedésű manzárdtetőn fa tetőtéri ablakok láthatók, mely formakincs a tisztviselőtelep házain is megfigyelhető.
A belsőt jórészt átépítették az 1950-es években. Továbbra is meghatározó maradt azonban az alaprajzon is látható bővítményként jelentkező lépcsőház, háromkarú lépcsőjével, nagy ablakaival.

Jóléti épület, egykori munkásétkező és fürdőház (63. sz.)
U alaprajzú, magasföldszintes, egyemeletes, manzárdtetős épület. Az épületen terméskő lábazat fut körbe, a magasföldszinten vörös téglacsíkok négyzetes táblákra osztott, fehér vakolt burkolatokkal váltakoznak, az első emeleten vakolatsávozás látható. Az épület főhomlokzata a Gázgyár utca felé néz, öttengelyes középrizalitja oromzatos kialakítású. Déli oldalszárnya végén igényes vaskorláttal alakított lépcső áll, az épület sarkain még láthatóak az egykori világítótestek vaskarjai.

Lakóépület (61. sz.)
Téglány alaprajzú, magasföldszintes, egyemeletes, manzárdtetős épület. A magasföldszint téglaburkolatú, az emeleten vörös téglacsíkok vakolt burkolatú részekkel váltakoznak, az egyenes záródású ablakokat szemöldökpárkányként jelentkező téglasor köti össze. Az épület 11 tengelyes főhomlokzata a Gázgyár utca felé néz, a 3., a 6., a 9. tengely a párkány magasságáig terméskő burkolatú, hátsó homlokzatának középtengelye a párkányig téglaburkolatú, a szomszédos 3-3 tengely nagy nyílásokkal képzett. A faszerkezetes, cserépfedésű manzárdtetőn fa tetőtéri ablakok láthatók, mely elem hasonló formában tisztviselőtelep házain is megfigyelhető.

Raktár (58. sz.)
Az igazgatósági épület mellett, a gyár belső főútja mentén álló, kétszintes, két színű téglaburkolattal képzett, 4 és 7 tengelyes homlokzatokkal, kontyolt nyeregtetővel alakított raktárépület. Az épületen terméskő lábazat fut körbe, a főhomlokzat előtt rámpát alkotva. A főhomlokzat balról második tengelyében a főpárkány fölött is folytatódó, négyszintes lépcsőtorony emelkedik. Fogazott főpárkány, cseréptető.

Nagyműhely (57. sz.)
Az igazgatósági épületcsoportban, a hozzá hasonló raktár (58. sz.) mellett, a gyár belső főútja mentén álló, négy tengelyig kétszintes, a kapcsolódó 1+K+6 tengelyben földszintes, két színű téglaburkolattal képzett, az emeletes részen sátortetővel, a földszintes részen kontyolt nyeregtetővel fedett műhelyépület.
A műhely fakocka padlózatú, acélrácsos fedélszerkezettel fedett.

Eredetileg száraztisztító, jelenleg raktár (55. sz.)
Az igazgatósági épületcsoport északi végén, a hozzá hasonló raktár (58. sz.) és nagyműhely (57. sz.) mellett, a gyár belső főútjára merőlegesen álló, két színű téglaburkolattal képzett, tört nyeregtetővel fedett csarnoképület. Hosszú téglány alaprajzú, északi oldalán kisebb, eredeti bővítménnyel ellátott épület, újabb tetőzettel.

Óraház (48. sz.)
A gyárterület műemléki szempontból egyik legértékesebb épülete. Az igazgatósági épületcsoport mögött, a hozzá hasonló nagyműhely (57. sz.) és a kátránytornyok (38. sz.) között álló, két színű téglaburkolattal képzett, nyeregtetővel fedett, hosszú téglány alaprajzú csarnoképület. Magas lábazattal képzett, széles lizénákkal osztott homlokzatait a rövidebb oldalakon 1+3+1, a hosszabb oldalakon 2+2+3+2+2 sorolású, félkörzáródású, téglakeretezésű nyílás töri át. A déli, a keleti és az északi oldalon a középső nyílások alsó része bejáratként szolgál, melyekhez a lábazat tetejéig emelkedő, fordított V alakú lépcső vezet.
Kétszintes belsejének földszintje alacsonyabb, kisebb helyiségekre osztott, melyeket poroszsüvegboltozat fed. A felső szint egyterű csarnok, acél fedélszékkel, oldalfalain értékes csempeborítással. Az egykor itt állt gázmérők közül egyet a Gázipari Múzeum őriz.

Szerszámraktár, egykori távnyomó (47. sz.),
A gázgyár eredeti építési korszakából származó, téglány alaprajzú, két színű téglaburkolattal képzett, nyeregtetővel fedett csarnoképület. A későbbi hozzáépítések szinte teljesen körbeveszik, eredeti formája csupán néhány helyen sejlik fel.

Kátránytornyok (38. sz.)
A közvetlenül mellette álló víztoronnyal a gyárterület leglátványosabb, legértékesebb elemét jelentik. A háromszögbe rendezett kör alaprajzú tornyokat középen vaslépcsős lépcsőház köti össze, a nyugati torony két oldalán későbbi, igényesebb, a többi oldalon vegyes származású toldalékokkal. A tornyok alsó szintje két színű téglafalazattal alakított, felső szintje betonból készült, mindkét szint finom elemekkel (majolikadíszek, faragott párkányok) díszített.
A tornyok üresen állnak, az egykori tartályokat elvitték, az összekötő középső részben pusztuló vaslépcső emelkedik.

Víztorony (37. sz.)
A közvetlenül mellette álló kátránytornyokkal a gyárterület leglátványosabb, legértékesebb elemét jelenti.
A torony alsó szintje két színű téglafalazattal alakított, felső szintje betonból készült, mindkét szint finom elemekkel (majolikadíszek, faragott párkányok) díszített, a felső tartály négy oldalán órával.

Kazánház (34. sz.)
A gázgyári együttes egyetlen megmaradt kéményével bíró épület két, eltérő építéstechnikájú részből áll. Földszintes része a gázgyár eredeti építési korszakából származó, téglány alaprajzú, két színű téglaburkolattal képzett, kontyolt nyeregtetővel fedett csarnoképület. Emeletes déli részi felépítménye acélvázas, téglakitöltő falazattal alakított, nyeregtetős lefedésű.

Központi labor (31. sz.)
A gázgyár eredeti építési korszakába tartozó, téglány alaprajzú, földszint +1, helyenként földszint +2 emeletes épület. Magas terméskő lábazattal. két színű téglaburkolattal képzett, széles lizénákkal osztott homlokzatait egyenes záródású, téglakeretezésű ablakok törik át. Az emeletráépítés felett nyeregtető, a földszintes épületrész felett kontyolt nyeregtető látható.
Belseje erősen átalakított, eredeti lépcsőházzal.

Villamossági központ (24. sz.)
Az együttes meghatározó eleme, külső megformálása, belső kialakítása, gépei az eredeti állapotban maradtak fenn.
A gázgyár eredeti építési korszakából származó, téglány alaprajzú, két színű téglaburkolattal képzett, nyeregtetővel fedett csarnoképület. Magas lábazattal képzett homlokzatait a rövidebb oldalakon 3 különböző méretű, a gyári főút felőli hosszabb oldalon 5 félkörzáródású, téglakeretezésű nyílás töri át. Utóbbi oldalon a középső nyílás bejáratként szolgál.
Kéttraktusos belseje felett acél rácsostartó feszül. Az épület eredeti gépei üzemképes állapotban maradtak fenn: az impozáns, olajüzemeltetésű generátor, illetve a futódaru kiemelkedő ipartörténeti értéket jelent.

Benzolfinomító (11. sz.)
Kétszintes belmagasságú, acélvázas, téglakitöltésű falazattal alakított, téglány alaprajzú, nyeregtetős építmény, kisebb toldalékkal. Nyeregteteje gerincén kis tetőépítmény.

Szivattyúház (1. sz.).
A gázgyári együttes legészakibb pontján elhelyezkedő, egykor nagy kiterjedésű gyári vízmű megmaradt épülete. A földszintes, keleti oldalán kisebb kiugróval bővített téglány alaprajzú szivattyúház terméskő lábazattal két színű téglaburkolattal képzett, széles lizénákkal osztott homlokzatait egyenes záródású, téglakeretezésű ablakok törik át. Az épületen még látható az egykori világítótest vaskarja
Északról újabb építésű, téglány alaprajzú bővítmény kapcsolódik az épülethez.

A gázgyár épületegyüttesének egy részét hasznosítják: Magánegyetem.
Más része állagmegóvást kap, hasznosítás nélkül.
Állapotát ezek a tények határozzák meg, van szuper jól megőrzött értékekkel, van bontás előtti, van állványozott.