ev. templom
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól kissé beljebb szabadon álló, egyhajós templom a DK-i homlokzat elé kilépő toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A toronyaljba nyíló, váll- és zárókővel díszített kőkeretű kapu felett szemöldök-timpanon. A DNy-i oldalhomlokzat középtengelyében hasonló kőkeretű kapu, fölötte egyenes szemöldökpárkány. A toronysisakon évszámok: 1788, 2002. Toronyóra: 1792 (Heinrich Haas). A hajóban és a toronyaljban csehsüveg boltozat, a szentélyben félkupola. A hajó DK-i végében falazott orgonakarzat, kétoldalt faoszlopokon álló, famellvédes oldalkarzatok, a kartusokban olajnyomatokkal. Berendezés: 19. század eleje; a szószékoltár építménye és a szószék hangvetője: 1800 (Josef Kausser), oltárkép: 19. század vége. Az oltár mögött a falban Michael Weiss tanító és kántor (1697-1774), valamint felesége, Susanna Weissin (1714-1774) kő emléktáblája. Orgona: 1807-1908 (Róth József és Marschall József). Harang: 1810 (Peter Weinbert). Alapkőletétel: 1785. Felszentelve: 1801. A település vagyonos családjai építtették. Az 1950-1960-as években a papi padokat, az oltárt és a karzatokat átfestették. Tető- és toronyfelújítás: 2002.
külső leírás:
A toronytest kissé a főhomlokzat elé ugrik, az oldalsó oromfalak ívesen csatlakoznak hozzá. Az eredeti ajtószárnyakat őrző, egyszerű kiképzésű, kosáríves, váll- és zárókővel díszített főbejárat fölött timpanon látható, fölötte keret nélküli lantablak kapott helyet, mellettük, két oldalt, pilaszterek húzódnak a fejezeteknél fogsoros kiképzésű hangsúlyos főpárkányig. E fölött a kétszintes toronytesten ovális majd kosáríves harangablak következik két oldalt pilaszterekkel, a fejezetük által közrefogott órával, íves órapárkánnyal és hagyományos hullámtagos, lanternás barokk toronysisakkal, melyen az 1788 és a 2002-es dátumok olvashatók. Az északi homlokzat bejárati kiképzése megegyezik a főhomlokzatéval (ideértve az eredeti ajtószárnyakat is), fölötte egyenes szemöldöktag látható. Mellette 1-1 fölötte három, lizénákkal közrefogott könyöklős, keret nélküli szegmens- (alsó zóna), illetve kosáríves (felső zóna) ablak található. A déli homlokzat kiképzése némileg egyszerűbb: a lizénákkal közrefogott falfelületeket az alsó zónában három, az északi homlokzathoz hasonló szegmensíves ablak tagolja. A négyszögű szentély keleti falán kis körablak, a két oldalsó falon egy-egy - a többihez hasonló - könyöklős, keret nélküli kosáríves ablak látható. Megjegyezendő, hogy az ablakok faragásai zömében eredetiek.
állapot leírása:
Állapota jónak mondható, bár különösen a lábazati zónánál beázások láthatóak, szigetelési problémák, melyek a templombelsőben is jól megfigyelhetők. Beázás nyomatit látni az apszis félkupolájának észak-keleti belső falán is. Néhány éve a teljes toronyszerkezetet és tetőszerkezetet kijavították, lécezését és cserépfedését kicserélték.

Evangélikus templom (2009.06.15 10:46 Zerind)

Egyre több a vakolt hiba, nyilván az alőzőkben írt vizesedés miatt