Szerecsen Patika

Régi
polgárház
városi polgárház
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kétemeletes, neobarokk-historizáló saroképület. 1897-ben Schlauch Imre építész tervei szerint épült, földszintjén a Szerecsen Patikával és Patika múzeummal valamint egyéb üzletekkel.
külső leírás:
A kétemeletes épület észak-keleti (Apáca utca fele néző) homlokzata 2-7-2 tengelyes, ahol a két szélső axis 1-1 kiskiülésű rizalit armírozott szélekkel. Az alsó szintet vízszintes vakolatkváderek díszítik és nagyalakú, az egész szintet átfogó szemöldökgyámos kirakatablakok tagolják, felső, ívelt részükben növényi mintás vasráccsal (a patika és az Ibusz-iroda helyiségeit kivéve ezek a mezzaninszint világítóablakai). Ezek tagolása nem egyezik az ablakok ritmusával, mivel a 11 ablaktengelyhez mindösszesen 7 földszinti kirakatablak tartozik. Az épület bejárata a 6. (ablak) tengelyben található. Eredeti barokkos faragásai felett a világítóablak növényi indás rácsai középen az "SI" monogramot rejtik utalva az építtető nevére. Az első emeleten a kosáríves ablakok alatt körbehúzódó könyöklő, és a földszintet az emelettől elválasztó párkányzat között, az ablakok kötényeiben stilizált-geometrikus növényi motívumok, az ablakívek felett füles kereteléssel vízszintes szemöldökök láthatók.
A második emelet szegmensíves nyílásait alul egy-egy konzolon nyugvó könyöklőpárkány, felül füles keretelés díszíti, boltzáradékában címermotívummal. A széles, fogsoros főpárkány zónájában a rizalitok végeit volutás konzol díszíti. E fölött 1-1 íves, a tető síkjába benyúló oromzat látható körablakokkal.
Az épület déli homlokzata - a Ferencesek utcája felől - azonos kiképzésű, mint az északi, azzal a különbséggel, hogy a tengelyek száma 4, melyből az első kettő rizalit.
A két homlokzat által közrefogott íves sarok az épület külsejének legreprezentatívabb része. Innen nyílik a patika is. Bejáratát közrefogja 1-1 pilaszter, melyek fejezetei felett triglif található. Ezek tarják a két végénél egyenes, a vízszintes záródású ajtó fölötti ívelt szemöldököt. Az ív kagyló motívumot fog át, alatta - közvetlen a bejárat felett - "SIPŐCZ ISTVÁN" felirattal. A szemöldök két végén 1-1 stukkóból készült váza, felette szoborfülkében szerecsenalak látható. Ezt követi a díszes sarokerkély. A pilaszterekkel kísért kosáríves ablak könyöklője alatt rácsozott kartus, felette íves szemöldök, volutás-leveles címerében az "SI" monogrammal. A második emelet nyitott erkélyének tömör, növényindás mellvédéhez tartozó ablak kiképzése megegyezik a többi, e szinthez tartozóéval. A főpárkány feletti kicsiny, íves timpanonnal záródó oromzat mögött nyeregtető, illetve felfele enyhén összetartó élű, ötszögű sarokkupola található, bádogozott ívelt tetején az 1897-es dátumot ábrázoló vas zászlóval (érdemes megemlíteni, hogy az eredeti terven hagymakupola látható, az előtte álló oromzat pedig - más kiképzésben - egy nagyméretű, kígyót és kelyhet tartó szerecsenfigura posztamense lett volna).
Az épület külső homlokzatán található ívsoros keresztléccel, valamint kannelúrázott pilaszterekkel díszített ablakai eredetiek, akárcsak a földszinten található kirakatablakok.

állapot leírása:
Állapota megfelelő. Átázásra utaló jeleket csak a pince néhány helyiségében találtam. A lépcsőházat a 70-es évek legelején újították fel.

Jó állapotú épület.