Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11513
törzsszám:
16098
szélesség (lat):
N 47° 29,809'
hosszúság (lon):
E 19° 3,573'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
cím:
helyrajzi szám:
34221
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Szabálytalan módon, a Dob utca kiszélesítése előtti utca beépítéséhez alkalmazkodva, téglalap alaprajzú udvar körül épült kétemeletes lakóház. Az utcai front kéttraktusos szárnyához a telek másik három oldalán egytraktusos épületrészek kapcsolódnak. Az épület héttengelyes homlokzatának középső tengelyében nyílik a kapu, vele szemben a kocsiszín. A párkányfejezetes pilaszterekre támaszkodó keresztboltozatos kapualj, az előcsarnok és a félköríves, orsós lépcső, a cselédlépcső építéskorabeli. Az előcsarnok bejárata mellett nyílik a pinceajtó. Az udvari homlokzat földszinti részén az ablakok félköríves vaklunettával kialakított faltükrökben nyílnak. A közlekedést az emeleti szinteken körbefutó körfolyosó biztosítja, melynek tábláit, akár a lépcsőfokokat, vörös mészkőből faragták. Az utcai homlokzat mai, szecessziós stílusjegyeket mutató megjelenését a 20. század első évtizedeiben végzett átalakítás során nyerte.
külső leírás:
A 19. század közepén épült kétemeletes lakóház héttengelyes homlokzatának középső tengelyében nyíló kapualj és vele szemben a kocsiszín, az utcai traktus lépcsőháza és a hozzá tartozó kisebb előtér képviselnek jelentősebb értéket.
Az udvari homlokzat földszinti részén az ablakok, a klasszicista bérházak jellegzetes homlokzatalakításának megfelelően, félköríves vaklunettával kialakított faltükrökben nyílnak.
Az utcai homlokzat mai, szecessziós stílusjegyeket mutató megjelenését a 20. század elején végzett átalakítás során nyerte, a korábbi homlokzattagolás egyetlen eleme, a főpárkány gipszstukkódísze azonban ma is látható.


állapot leírása:
A századvégen épült bérházak sorsát ez az épület sem kerülte el. Az épület Dob utcai homlokzatán feltáskásodott, részben lehullott a vakolat. Udvari homlokzatait, közlekedő tereit egykor borító díszítőfestést mára elhanyagolttá vált festésrétegek takarják. Számos nyílászáró-csere és átalakítás ellenére az épület megjelenését meghatározó kapualj-előtér-lépcsőház együttes, a körfolyosók, az udvar földszinti részén a félköríves tükrökbe helyezett ablakok sora, a részben megmaradt kőkeretes ablakok és ajtók helyreállíthatók.

Állapotjelentések

2010.03.17 09:03 prozak01 állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,837' E 19° 3,472' - pont: 4

Hát az 5-östől ez igen-igen távol áll..szürke a homlokzat, a tábla szerint szecessziós stílusban alakították át, ehhez képest a stílusjegyek sehol se lelhetők fel, belül pedig..a lépcsőházban mállik a vakolat, az udvaron a fal össze-vissza vésve vezetékekkel..

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.010 km)
Lakóépület (0.015 km)
Lakóház (0.019 km)
Lakóház (0.030 km)
Lakóépület (0.042 km)
Lakóház-pár (0.044 km)
Lakóház (0.088 km)
Lakóház (0.092 km)
Zsinagóga (0.116 km)
Lakóház (0.125 km)