rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U-alakban kiépített, kétemeletes lakóház, földszintjén üzletekkel. Héttengelyes főhomlokzatának földszintjén rusztikázott falsíkon félköríves portálok, középtengelyben magasabb kapunyílás. Gazdagon díszített, kétszárnyú, faragott főhomlokzati fakapu. Első emeleten konzolos-timpanonos, második emeleten egyenes szemöldökpárkányú, álló téglány alakú ablakok. Gazdag stukkódíszes, pilaszteres tagolású kapualj. Háromkarú, egyenes, vörösmészkő lépcső, romantikus öntöttvas korláttal. Az udvari homlokzatok emelete előtt körbefutó konzolos függőfolyosó kovácsoltvas korláttal.

külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U-alakban kiépített, kétemeletes, historizáló lakóház. Héttengelyes főhomlokzatán erőteljes vízszintes tagolást adnak a végigfutó keskeny lábazat, az osztópárkányok, az első emeleti végigfutó könyöklőpárkányok, a zárópárkány. Erőteljes rusztikázású földszintjén a tengelyekben félköríves portálok, középtengelyben kissé magasabb és szélesebb kapunyílás. Nyílások félköríves záradéka körül sugaras irányba forduló rusztikázás. Középtengelyben gazdag faragású, architektonikus elemekkel díszített, egyenes záródású kétszárnyú kapu, fölötte középtengelyben függőleges osztójú felülvilágítóval. Első tengelyben és kaputól jobbra eső tengelyekben még az eredeti portálkialakítás nyomai láthatóak.
A földszint feletti tagozott osztópárkány felett végigfutó, golyvázódó könyöklőpárkányon kettős keretelésű, álló téglány formájú ablakok. Az ablakok alatt mellvédszerűen kiképzett falfelület: kiülő faltükrön széles konzolok között dús virágfüzér. Az ablakok fölött két-két volutás-virágfüzéres konzolon timpanonos záródású tagozott szemöldökpárkány, a párkány alsó felületén nagyméretű cseppdísz-szerű elemekkel, frízként egyszerű kiülésű faltükörrel.
A második emeleten keskeny osztópárkányra ültetett, füles keretelésű ablakok, egyenes szemöldökpárkány, faltükrös tagolású frízrésszel. A homlokzatot háromrészes, antikizáló tagozatokkal díszített, kockakonzolos zárópárkány koronázza.
Az udvari homlokzatok egységes kialakításúak, egyszerű, keretezetlen, egyenes záródású nyílások, eredeti tokokkal, a kapualj nyílása félköríves. A homlokzatok előtt az emeleteken végigfutó vörösmészkő konzolokon nyugvó vasbeton függőfolyosó, az U-alak belső sarkainál negyedkörívben az udvar felé beívelő sarokrésszel. Pálcatagos kovácsoltvas korlát, néhol indás betétekkel, geometrikus mintájú felső szegéllyel. A korlátot egyszerű, L-alakú merevítő vaspálcák rögzítik a falhoz.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota kielégítő, külseje elhanyagolt. A jobb épületszárnyban található hátsó lépcső aládúcolva. Az épület földszintje több helyen vizesedik, mindenhol pereg a festék, a vakolat. A vasbetonra cserélt függőfolyosó széle több helyen korrodálódott.

2010.12.11 09:18 rlevente állapot: 3 - pont: 4

Összefirkált kapu és lábazat, rettenetes hirdetések, parapettel tönkretett díszek, felül ázásnyomok, különböző ablakok...

Lakóház-pár (0.049 km)