Vegyes
rövid leírás:
1835-ben Hild József tervez a telekre kétemeletes lakóházat, 1870-ben Pucher József tervei szerint alakítják át és magasítják háromemeletesre. Zártsorú beépítést lezáró, kétudvaros elrendezésű, háromemeletes, korai historizáló saroklakóház. A dongaboltozatos kapualjból nyíló lépcsőházban U-alakú íves vörösmészkő lépcső van, gazdag díszű öntöttvas korláttal. A nyújtott nyolcszögű első és félbevágott nyolcszöget formázó hátsó udvart kovácsoltvas korláttal kísért konzolos függőfolyosó keretezi.
külső leírás:
Zártsoros beépítésben álló, négyszintes, korahistorizáló homlokzati díszű saroklakóház két belső udvarral.
Az épület főhomlokzata nyolc, oldalhomlokzata tizenöt tengelyes. Homlokzatainak földszintjén vakolt kváderezés látható, a tengelyek félköríves záradékú portáljai körül profilozott szegély, melyet a záradékív körül sugárirányban kváderezett szegély keretez. Holló utcai homlokzat tizenkettedik tengelyében a portál lunettájában diagonálmintás, rozettacsomópontos vasrács van. Dob utcai homlokzat negyedik tengelyében hasonló keretelésű, szélesebb és magasabb, kazettás betétű, rozettás középrészű kétszárnyú kapu nyílik, a kapulunettában faragott féloszloppal tagolt felülvilágítóval. Földszint és első emelet között fogrovatsoros osztópárkány húzódik. Dob utcai homlokzat első-hetedik, valamint Holló utcai homlokzat második-tizennegyedik tengelyében az első emeleten osztópárkány fölötti, ablakszárak alatt golyvázódó, profilozott párkányú lábazaton ülő ablakokat profilozott szalagkeret fogja körül; ablakszárak két oldalán konzolfejezetű pilasztereken timpanonos szemöldökpárkány alsó élén fogrovatsorral. Ablakok könyöklőpárkánya alatt ballusztersoros kötény. Dob utcai homlokzat első-hetedik, valamint Holló utcai homlokzat második-tizennegyedik tengelyében a második emeleten profilozott szalagkeretes ablakok sorakoznak, felettük konzolos alátámasztású, profilozott, egyenes szemöldökpárkány. Az ablakok könyöklőpárkányát tartó konzolok közé szalagkeretes tükör került. Dob és Holló utcai sarkokon lévő sarokrizalitok egy-egy tengely szélességűek. Élein az első és a második emeletet vakolt sarokarmírozás fogja át. Az első és második emeleten, mintkét utcaoldalon egy-egy háromszárnyú ablak van. Első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes, dór jellegű pilaszterek fogják közre, felettük háromrészes szemöldökpárkányzat, köténydíszük balluszteres. A rizalit második emeleti ablakait kannelurázott törzsű ión féloszlopok keretezik, melyek timpanonos szemöldökpárkányt hordoznak. Oszlopszékei az első emeleti ablakok szemöldökpárkányán nyugszanak, a köténydíszben ballusztersorral. A sarokrizalit első és második emeleti ablakainak külső keretelése és az ablaktok között profilozott szalagkeret fut. Holló utcai homlokzat tizenötödik tengelyében az első és második emeleten a sarokrizalittal megegyező a tengelykialakítás. A Dob utcai homlokzat első-hetedik, valamint Holló utcai homlokzat második-tizennegyedik tengelyében a harmadik emeleten profilozott osztópárkányon fogrovatsoros, profilozott, egyenes szemöldökpárkánnyal ellátott profilozott, füles szalagkeretes ablakok ülnek. A Holló utcai homlokzat tizenötödik tengelyének harmadik emeletén lévő, profilozott füles szalagkeretes, fogrovatsoros profilozott egyenes szemöldökpárkányú, háromszárnyú ablak profilozott osztópárkányon ül. A Dob és Holló utca sarkán lévő sarokrizalit harmadik emeletén egy-egy félköríves záradékú ikerablak látható, melyek szárai toszkán pilaszterek, íves záradékuk fölött profilozott, félköríves szemöldökpárkány húzódik, záradékpontján konzolokkal. Az ablakokat két-két korinthoszi jellegű, profilozott párkányt hordozó pilaszter kíséri. A gazdagon tagolt, rizalitoknál golyvázódó főpárkányt az akantuszos konzolok között elhelyezett rozetták, alattuk fogrovat- és tojásléc-sor díszíti.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota rossz, felújításra szorul. A bejárati kapualjat felújították, a tető javítása folyamatban van.
Az épületben helyenként vizesednek falak, a festékrétegek kopottak, pergegnek. A bevakolt felületű alsó függőfolyosóról nagy felületeken hullik a vakolat. Az első lépcsőház kiemelkedően rossz állapotban van: mennyezete vasalással van megerősítve, a bevakolt alsó lépcsőről és a falakról nagy foltokban hiányzik a vakolat, a falakról mállik a festék, l lépcsőkorlátot megvasalták.

2010.12.11 09:08 rlevente állapot: 3 - pont: 4

Szerintem rosszabb az állapota, mint négyes:
A sarkon kihullott a tégla, óriási falfirkák, az emeleti ablakok mellett hatalmas vakolathiány, a ház baloldala más színre van festve.

Hősök temploma (0.089 km)