rövid leírás:
Zártsoros beépítésben álló, ötemeletes, hátrahúzott manzárdszintes, körbezárt-, valamint oldal-és hátsóudvaros későeklektikus bérpalota. Homlokzata barokk épületplasztikai elemekkel díszített. Zárterkélyekkel közrefogott középtengelyében félköríves rusztikázott kapuzat nyílik, felette konzolos alátámasztású báboskorlátos erkéllyel. Előcsarnoka terrazzo burkolatos, stukkódíszes, a lépcsőt kőbábos korlát kíséri, az emeleteken kovácsoltvas korlátok, a lakások faragott faajtóiban csiszolt üvegek és kovácsoltvas védő-díszrácsok vannak. Udvarán acélszerkezetes homlokzati loggiafalak vannak.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló hétszintes, hátrahúzott manzárdszintes 2+(1)+3+(1)+2 tengelyes körbezárt-, oldal-és hátsóudvaros későeklektikus bérpalota. A homlokzatát barokk épületplaszikai elemek tagolják: a magas, két szint magasságú lábazati zónát erőteljes, törtvonalú osztópárkány választja el a reprezentatív, gazdag épületszobrászati elemekkel díszített, a nagyoszloprenddel átfogott és plasztikus emeleti szintektől. A falazatot a tagozatok és nyílások között vízszintes falsávok díszítik. A földszinten és az első emeleten átalakított üzletportálok és ablakok fogják közre a tengelyben nyíló, félköríves, rusztikázott, mélyen ülő, felette volutás zárókővel díszített és kagyló alakú világítóablakkal kialakított kapuzatot. Az osztópárkány felett a középső három ablakot három emeletet átfogó korinthoszi féloszlopok fogják közre. A középtengelyben volutás konzolokkal alátámasztott báboskorlátos erkély van.
A második emelet nyílásai egyeneszáródásúak, a két szélső tengelyben állók téglány, a középső három tengelyben állók négyzetes alakúak, a harmadik és hetedik tengelyben lévő, íves vonalú zárterkélyeken a középső, álló téglány alakú ablakhoz két keskeny nyílás csatlakozik. A két-két szélső tengely kivételével a konzolos, összefüggő könyöklőpárkány alatt balluszter jelenik meg. A második és harmadik emelet tengelyeiben gazdag vakolatdíszes mezők láthatók. A harmadik szint nyílásai íves záródásúak, a keskenyebb ablakok felett szintén íves, erőteljes zárókövekkel kihangsúlyozott szemöldökkel, a középső három ablak felett maszkos-füzéres díszítményekkel. A negyedik emelet nyílásainak sarka enyhén lekerekített, a szélső két tengely között cseppkőszerű motívumot helyeztek el. A konzolos alátámasztású párkányzatra támaszkodva, a zárterkélyek felett és a középső három tengelyt íves vonalú ballusztrád töri át. Mögötte a szélső két-két tengely kivételével páros-ablakok nyílnak.
A főpárkányt szintén konzolok támasztják, rajta a zárterkélyek felett áttört, ovális ablakokkal és kővázákkal díszes báboskorlátos attika húzódik. Mögötte a tetőben kerek manzárdablakokat építettek.
Az udvari homlokzatok a főhomlokzatnál nyugodtabbak, síkszerűbbek, de részben követik annak tagolását. Az alsó két, lábazati zónában lévő szintet párkány választja el a felette levőktől. A falfelület vízszintesen sávozott, a nyílások szalagkeretesek, könyöklőre támaszkodnak, az alsó szinten volutás, az első emeleten trapéz alakú zárókővel díszítettek. A második emeleti ablaksor törtvonalú szemöldöke a leggazdagabb plasztikailag. A negyedik emelet felett ismét osztópárkány fut végig. A gazdag keretezésű, ovális felülvilágító ablakkal kísért melléklépcsőházi bejárat felett könyöklőpárkányra támaszkodó, szalagkeretes, ablakok nyílnak. A belső udvaron különleges loggiás szerkezetű szegecselt acél homlokzati fal húzódik, a hátsó lépcsőház előtt hasonló szerkezetű oszlopos-mellvédes loggia van.
állapot leírása:
Az épület jó állapotban van: homlokzata és belső udvari falai, az előcsarnok és a lépcsőház helyreállítottak, frissen festettek, a kovácsoltvas-elemek hiánytalanok. Az udvarba átvezető üvegezett ajtó alsó része újabban készült, felső részében még megvan az eredeti, metszett felülvilágító-ablak. Az udvari egyik loggia újonnan beüvegezve.

Nagyon szép, díszes ház, de a vakolathiányok miatt én inkább a 4-es, mint az 5-ös felé hajlok a megítélésében.

Nyomdaépület (0.039 km)