rövid leírás:
A Dohány utca és a Nagydiófa utca sarkán álló, zártsorú beépítést lezáró, U alaprajzú, háromemeletes lakóépület. Az 1891-ben épült, Höfler József tervezte, klasszikus rusztikus homlokzati kialakítású ház kör alakú, zárt sarokerkélyének emeleti részén női- és férfifej, loggiás udvari homlokzat, a belsőben nívós lépcsőház kovácsoltvas korláttal, öntöttkő burkolattal, bimbófejezetes oszlopokkal.
külső leírás:
A Dohány utca és a Nagydiófa utca sarkán álló, zártsorú beépítést lezáró, U alaprajzú földszint + 3 emeletes historizáló lakóépület. Az 1891-ben épült, Höfler József tervezte, klasszikus rusztikus homlokzati kialakítású ház kör alakú, zárt sarokerkélyének emeleti részén női és férfi fej, loggiás udvari homlokzat, a belsőben nívós lépcsőház kovácsoltvas korláttal, öntöttkő burkolattal, bimbófejezetes oszlopokkal.
Az utcai homlokzatokat vízszintesen a földszint fölötti futó kutya, az 1. emeletet lezáró tojássoros, illetve a 2. emelet fölött húzódó egyszerű osztópárkányok, valamint a konzolsorral alátámasztott, tojássoros díszítésű főpárkány tagolják.
A Dohány utcai homlokzat kváderezett kialakítású földszintje 8 tengelyes. A Nagy Diófa utca felőli utolsó két tengely kis kiülésű sarokrizalitban áll. A 2. tengelyben állótéglány alakú, felülvilágító ablakos üzletajtó, a 4. tengelyben félköríves záródású, bélletes bejárati kapu áll. A többi nyílás nagyméretű, félköríves záródású üzletajtó, illetve ablak. Záradékukra a kváderezés ráfordul. Az emeletek tíztengelyesek. A rusztikázott 1. emelet állótéglány alakú nyílásai keretezetlenek, szemöldökükre a rusztikázás ráfordul. A vakolatkeretezésben álló 2. emeleti ablakok szintén állótéglány alakúak, erőteljes szemöldökpárkányuk konzolokkal alátámasztott, törtívű lezárású. A szintén tagolt vakolatkeretezésű 3. emeleti ablakok egyenes szemöldökpárkányúak.
Az épület sarka a földszinten élszedett, felette egy, a mindhárom emeletet átfogó, kör alaprajzú zárterkély áll, három irányba nyíló ablakokkal.
A földszintjén hat-, az emeleteken nyolctengelyes Nagy Diófa utcai homlokzat szélső 1-1 tengelye kis kiülésű sarokrizalitban áll. A homlokzat kiképzése megfelel a másik utcai homlokzatnál megfigyeltekkel.
állapot leírása:
Jó műszaki állapotú, gondosan kezelt lakóépület. A kezelés során láthatóan gondot fordítanak az épület értékeinek megőrzésére, kivételt csupán a portálok jelentenek.

Nagyon szép homlokzati díszek, példás állapotban lévő ház.

Thonet-udvar (0.029 km)