Hungária Fürdő

egészségügyi és szociális épület
fürdő
közfürdő
Romos
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, ötemeletes, eredetileg az egész telket elfoglaló fürdőépület utcai traktusa. Épült 1906-1907-ben Ágoston Emil tervei alapján. A homlokzati stukkódíszeket Krisztián Sándor készítette. Szintén ő tervezte a hozzá csatlakozó mulató éttermet és színháztermet 1907-1910 között. 1920 után az uszoda helyén létrejött a Kamara-mozgó, a fürdő egy részének területén pedig a Continental-Szálló.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló földszint+ötemeletes, eredetileg az egész telket elfoglaló szecessziós fürdőépület, melynek mára már csak az utcai traktusa áll.
Kváderezett főhomlokzatának középtengelyében a földszintet és az 1. emeletet átfogó monumentális kapuépítmény áll, jelenleg elfalazva. Az állótéglány alakú kapu szemöldökében "HUNGÁRIA : FÜRDŐ" felirat olvasható, felette háromalakos, rossz állagú dombormű áll.
A főhomlokzat középső szakaszának kapu feletti két szintje a keretezés, valamint a széleken a szinteket átfogó, konzolokkal alátámasztott mellvédpárkány szélein nyugvó 1-1 kovácsoltvas zászlótartó által összekapcsolt építészeti egységet alkot, 5-5, faloszlopok által tagolt, állótéglány alakú, mára már asztalosszerkezetét vesztett keskeny ablaknyílással. A középső szakasz legfelső szintjén négy, közel négyzetes alakú, faltükrökkel elválasztott ablak nyílik. A homlokzat szélső homlokzatszakaszai szimmetrikus kialakításúak. A földszinten 1-1 - jelenleg elfalazott - bejárati ajtó nyílik, felettük a homlokzat síkja elé lépcsőzetesen kilépő, a nyolcszög három oldalával záródó, falazott mellvédű erkély áll. A 2-4. szintek nyílásai egy egységet alkotnak. A hármas kapcsolt ablakokat a három szinten átnyúló faloszlopok tagolják. E szakaszokon az 5. emelet magasságában nincs nyílás, helyén hármas kapcsolt koszorú látható, felettük erőteljes kiülésű főpárkánnyal, majd a széleket felülről záró, a falazott mellvédpárkány fölé emelkedő kúp alakú saroképítménnyel. A főhomlokzat bal oldalán kő építési tábla áll. Szövege: TERVEZTE/ÁGOSTON EMIL/MŰÉPÍTÉSZ/1906-1907.
Az épülethez a Nyár utca felől egykor a Continental Szálló épülete kapcsolódott, melyet mára már lebontottak. A fürdő bütüjén így jól megfigyelhetők a két épületet egykor összekötő nyílások nyomai.
Az egykori fürdőnek ma csupán az utcai traktusa áll, az udvari szakasz elbontásra került. A ház állapota életveszélyes, a megmaradt belső részletek megfigyelésére így nem volt lehetőség.
állapot leírása:
Az épületnek jelenleg csupán az utcai traktusa áll, igen veszélyeztetett állapotban. A homlokzat építészeti elemeinek állapota rossz, de rekonstruálható. A belső életveszélyes állapotú. Fennáll az épület teljes pusztulásának lehetősége.

Továbbra is jó állapotú épület.

"Bánd-ház" (0.095 km)