Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Egykor zártsorban álló, U-alaprajzú, egyemeletes romatikus lakóház, első emeletén 1900-ban kialakított román ortodox kápolnával. A lakóház régebbi, utcai részét 1859-ben Hild József tervei szerint építették. Eredeti stukkódíszétől megfosztott főhomlokzatán a földszinten hét, az emeleten nyolctengelyes elrendezésben ablakok nyílnak, a földszinti középtengelyben félköríves, felülvilágítós kétszárnyú fakapu van. A kapualjat gazdag stukkódíszű donga- és keresztboltozat fedi. A lépcsője félköríves, vörösmészkőből készült, romantikus díszű öntöttvas korláttal, az udvari homlokzat emeletén körbefutó konzolos vörösmészkő függőfolyosót geometrikus osztású kovácsoltvas korlát kíséri.
külső leírás:
Két foghíjtelek között (egykor zártsorban) álló, egyemeletes, boltozott kapualjú középkapus lakóház két udvari szárnnyal, konzolos függőfolyosóval.A héttengelyes, szimmetrikus elrendezésű egyemeletes homlokzat első és utolsó két-két tengelyében a földszinten és az emeleten ikerablak van, melyeket a földszinten kis mélységű faltükör keretez. Az ikerablakok és kapu sávja között szintenként egy-egy ablak, a kapu fölött, első emeleten két ablak nyílik. (Az egykor pilaszteres, szemöldök- és könyöklőpárkányos, öv- és zárópárkánnyal díszített homlokzat homlokzati díszeit leverték.) A homlokzaton lévő földszinti ablakok eredetiek, az emeletieket 2004. folyamán az eredetit követőkre cserélték. A Profilozott kő lábazati sávból kinövő kapukeretelés széles szalagkereten belül félköríves záradékú, profilozott bélletű. A kapunyílásban két, kazettás betétű kapuszárny áll eredeti szerelvényekkel, osztott felülvilágító lunettával. Kapu bal oldalán Emanuil Gojdu (Gozsdu Manó) emléktábláját helyezték el. A homlokzat párkány alatti sávjában az épület vasbeton koszorús megerősítését követően az eredeti párkánymagasságig új téglából térdfalat emeltek.
Az épület udvari végén nyitott U-alakú, egyemeletes, a kapualj fölött nyeregtetős szakasszal toldott félnyeregtetős épület csatlakozik.

A kaput kicserélték vagy felújították, egyéb javulás sajnos nincs.

Gozsdu-udvar (0.075 km)