Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Lágymányosi Fischer József tervei alapján 1929-30 folyamán felépült, korszerű alaprajzú és tömegű, zártsorú beépítést lezáró, mezzanin+6 emeletes, három belső udvaros, fedett passzázsos modern stílusú bérház, ólomüveg ablakokkal és számos eredeti belső részlettel.
külső leírás:
Zártsorú beépítést lezáró mezzanin+6 emeletes, lapostetős, a Károly körútra 1+5+1, a Dob utca felől hátrahúzott beépítési vonalon álló, a végig egyenletes mezzanin szint felett court d'honneur-ös (3)+2+(2)+2+(2)+2+(1) tengelyes (a zárójeles axisok a mezzanin szint felett jelentősen előreugranak) bérház. Fedett üzletutcás (passzázsos), három udvara, három szekciót különít el, homlokzata vízszintesen fugázott.
A Károly körúti homlokzat szinte teljesen díszítetlen. A földszint üzlethelyiségekkel tagolt, a mezzaninszint üvegfalszerűen kialakított, a 2-3 tengelyekben (a mezzanin szinttől ívesen) nagyméretű diadalívszerű széles kapuval. A 2-3-4-5-6 tengelyek (a mezzanint, az 5. és 6. emeleteteket leszámítva) hullámívesen enyhén előreugranak (a 4 és 5 tengelyek között vékony, szinte lőrésszerű ablakokkal), az 5 emeleten az addigi zárt erkélyek áttört mellvédekkel kísérve nyitottá válnak. A választópárkánnyal elkülönített 6. emelet kissé hátraugrik a homlokzathoz képest, előtte tömör mellvéd húzódik végig. Kivétel ez alól az utolsó (7.) tengely, melyen ezen az emeleten is a homlokzat síkjában marad, az itt található egyetlen ablak fölött hangsúlyosan kiugró bunkerszerű (tűz)torony kapott helyet. E tengely első emeleti síkjában található a már említett Herkules (vagy Vadember)-dombormű.
A Dob utcára beforduló homlokzat három tengely után a második emelettől hátralép, majd két tengelyenként visszatér az utcavonalra. A földszint és a félemelet egy síkban húzódik végig (kivéve a 12. és 13. tengelyeket), de az 1-2-3. a 6-7., a 10-11. és a 14. tengelyek erőteljesen kiugranak, a mellettük lévő axisok süllyesztettek. Az előbbiek homlokzata - hasonlóan a Károly körútihoz - hullámos, a 4. emelet fölött golyvás párkány húzódik végig, mely fölött, a kiugró részeknél az ablakok nagyobb méretűek. A közökben rácsos erkélyek kaptak helyet, kivétel ez alól a 10-11. tengelyek, ahonnét széles átjáró nyílik (a főhomlokzatéhoz hasonlóan, de itt nincsenek üzlethelyiségek). A süllyesztett homlokzatok sarkain - a golyvázott részig - 1-1 függőleges, zárt erkélysor csatlakozik. Ezek között emeletenként balkonok húzódnak végig, a főhomlokzatról már ismert áttört mellvédekkel kísérve.
állapot leírása:
Az épület állapota elfogadható, de felújítására mindenképp szükség van, mert kb. 30 év óta nem volt tatarozva. Ebből következően lehangoló az épület piszkos homlokzata, a lehullott vakolatok nyomai és a hibás ereszek miatt kimosott falrészek. Felújítása folyamatban.

Nagyon jó állapotban van. Különösen a homlokzati dombormű fogott meg, és a rejtélyes torony. Vajon laknak benne?